7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

CEO van Air France-KLM krijgt mogelijk een bonus, ondanks crisis; Nederland verbijsterd

- Advertisement -


Ondanks de coronaviruscrisis en de gruwelijke gevolgen voor vliegreizen, wil Air France-KLM de bonusvoorwaarden voor CEO Ben Smith aanpassen, zodat hij aan het einde van het jaar nog steeds een kans krijgt op een bonus bovenop zijn salaris. KLM en minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn stomverbaasd, meldt de NOS.

Onder de huidige omstandigheden kan Smith een jaarlijkse bonus krijgen van meer dan 100 procent van zijn 900 duizend euro jaarsalaris, afhankelijk van zijn prestaties en de prestaties van Air France-KLM dat jaar. Door de enorme klap die het coronavirus dit jaar aan de luchtvaartmaatschappij heeft gegeven, leek de kans dat Smith een bonus zou krijgen klein. Maar de top van het bedrijf stelt nu voor om de voorwaarden voor de bonus van Smith aan te passen, aldus de omroep. Onder de nieuwe voorwaarden hangt de bonus af van hoeveel geld de luchtvaartmaatschappij aan het einde van het jaar heeft.

Dit jaar zal de hoeveelheid contant geld die Air France-KLM aan het eind van het jaar zal hebben grotendeels afhangen van het reddingsplan waaraan de Nederlandse en Franse regering momenteel werken. Hoe meer overheidssteun Air France-KLM ontvangt, hoe hoger de bonus van Smith zal zijn, aldus de NOS.

“We zijn verbijsterd door dit voorstel”, zei Dario Fucci van de Centrale Ondernemingsraad van KLM tegen de omroeporganisatie. “We hebben net een turbulent weekend gehad met betrekking tot de aanpassing aan ons management. Dit voorstel is weinig gevoelig gezien de fase waarin we ons momenteel bevinden.”

Minister van Financiën Hoekstra is tegen het plan. “We vinden bonussen in deze tijd van crisis niet verstandig en verenigbaar met steun van de belastingbetaler. We zullen dat duidelijk maken aan het bedrijf, ook op de aandeelhoudersvergadering”, zei hij. De Nederlandse overheid werkt momenteel aan het opleggen van extra voorwaarden aan bedrijven die ondersteuning krijgen, onder meer dat ze geen bonussen mogen betalen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws