4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

China negeerde internationale waterwetten

- Advertisement -


Washington DC [USA], 24 juli (ANI): China’s onverschrokken veronachtzaming van internationale waterwetten heeft eindelijk de banden met de buurlanden in de Zuid-Chinese Zee verbroken.

Onlangs hebben de Filippijnen China publiekelijk opgeroepen om zich te houden aan de arbitrale uitspraak van 2016, die had bepaald dat China geen “historische rechten heeft over de wateren van de Zuid-Chinese Zee”.

“Naleving van de prijs te goeder trouw zou in overeenstemming zijn met de verplichtingen van de Filippijnen en China op grond van het internationaal recht, met inbegrip van UNCLOS (VN-Zeerechtverdrag), waarbij beide partijen ondertekenaars zijn”, minister van Buitenlandse Zaken Teodoro Locsin Jr. werd geciteerd in een verklaring, volgens een rapport in de GMA News.

Evenzo heeft Indonesië uiteindelijk besloten oefeningen te doen in de omgeving van de Riau-eilanden, meldde de Foreign Brief.

Ondertussen verwierp de Amerikaanse staatssecretaris Michael Pompeo de beweringen van China dat het “historische rechten” had in de Zuid-Chinese Zee. Hij drong er ook bij Peking op aan om de uitspraak van 2016 van het in Den Haag gevestigde Permanent Hof van Arbitrage te respecteren.

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, Nederland oordeelde dat China geen “historische rechten” heeft over de wateren van de Zuid-Chinese Zee.

In zijn uitspraak zei het ook dat China de traditionele Filippijnse visserijrechten in Scarborough Shoal heeft verstoord, ook al claimde Peking historische rechten op de wateren onder de negen streepjeslijn, die volgens het tribunaal in strijd is met het VN-Verdrag inzake de wet van de zee (UNCLOS) die bepaalt op basis van geografische kenmerken welke landen aanspraak kunnen maken op economische exploitatierechten.

Volgens een artikel in The Diplomat van Rahul Mishra, een senior docent aan het Asia-Europe Institute, University of Malaya, ondersteunt Pompeo’s verklaring ter ondersteuning van de Filippijnen en het benadrukken van de saillantie van internationale wetten verrassingen, aangezien de VS zelf geen ondertekenaar is van 1982 UNCLOS-overeenkomst.

Mishra zei dat de opmerkingen van Pompeo en Locsin dezelfde zijn als die van de “opkomende collectieve stem van de belangrijkste leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN)”.

“Met de hernieuwde Amerikaanse steun aan de Filippijnen voor het geschil over de Zuid-Chinese Zee, is het duidelijk dat de Chinese Zuid-Chinese Zee-kans in de komende tijd waarschijnlijk met meer uitdagingen zal worden geconfronteerd. Het aanhoudend agressieve beleid zal waarschijnlijk geen tactische of strategische resultaten opleveren. Peking zou echter nog steeds proberen zijn eeuwenoude ‘verdeel en heers’-beleid te spelen met de Zuidoost-Aziatische landen, waarbij het sommigen zoete deals aanbiedt en degenen die ertegen opkomen fel tegengaan,’ zei Mishra.

“Hoe ver China in dergelijke pogingen slaagt, zou grotendeels worden bepaald door de kwaliteit en de mate van geruststelling die de Verenigde Staten en hun vrienden en bondgenoten de regio bieden om de kudde bij elkaar te houden,” voegde hij eraan toe. (ANI)

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws