7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Chinese ruimtevaartuig stijgt op reis naar Mars

- Advertisement -


HAINAN ISLAND, China – Een onbemand ruimtevaartuig vertrok donderdag op een reis van een jaar naar Mars, waarmee een van China’s meest ambitieuze ruimtemissies tot nu toe begon.

De Tianwen-1 steeg op van de Wenchang Spacecraft Launch-locatie op het zuidelijke Hainan-eiland in China aan boord van een Long March 5-raket terwijl honderden juichende fans zich verzamelden op stranden aan de overkant van de baai om getuige te zijn van het evenement.

De Tianwen-1, die zich vertaalt in “Hemelse Vragen” of “Vragen aan de Hemel”, zal naar verwachting tegen februari de Rode Planeet bereiken. Zodra hij in een baan om de aarde komt, zal een landingssonde loskomen en landen in de Utopia Planitia-regio van de planeet, waar hij een kleine, door zonne-energie aangedreven rover zal lanceren die het oppervlak gedurende ten minste drie maanden zal verkennen.

Een succesvolle landing zou China de tweede natie maken die een ruimtevaartuig op het oppervlak van Mars zou plaatsen, en de Verenigde Staten zouden sinds 1976 acht sondes hebben geland. China zou ook de eerste zijn die alle drie de fasen behaalde – in een baan om de aarde brengen, landen en een rover inzetten. – in dezelfde missie.

Dit is China’s eerste onafhankelijke missie naar Mars. Een poging uit 2011 mislukte toen een Russische raket met een Chinese orbiter niet goed werkte na de lancering en niet in staat was om de baan om de aarde te ontsnappen.

De Tianwen-1-missie is de meest ambitieuze onderneming van het snel evoluerende ruimtevaartprogramma van China. Alleen de VS en Rusland hebben met succes hun eigen astronauten in een baan om de aarde gebracht en hebben met succes een “zachte” landing van een ruimtevaartuig op het maanoppervlak bereikt.

Vorig jaar was het Chinese Chang’e-4-ruimtevaartuig echter de eerste die een zachte landing maakte aan de andere kant van de maan.

De Tianwen-1 is de derde missie naar Mars dit jaar. Een Japanse raket is maandag afgevuurd met een door de Verenigde Arabische Emiraten ontwikkelde en gebouwde orbiter. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal op 30 juli een nieuwe Mars-rover lanceren, genaamd Perseverance.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws