4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Christen-democraten willen waarschuwingen voor ouderlijk toezicht op YouTube-video’s

- Advertisement -


Het CDA wil dat YouTube-video’s ook waarschuwingen voor ouderlijke begeleiding bevatten, zodat ouders direct kunnen zien of video’s geschikt zijn voor hun kinderen, en hen zo beter beschermen tegen afbeeldingen van geweld, seks of harde taal. De partij wil dat de PG-waarschuwingen altijd zichtbaar zijn op zowel online als televisie-inhoud, meldt AD.

Als de PG-waarschuwing altijd op het scherm te zien is, kunnen ouders op elk moment controleren of een video geschikt is voor hun kind, zei CDA-Kamerlid Harry van der Molen tegen de krant. Dit voorstel zal hij maandag tijdens het debat over het mediabudget indienen bij de Tweede Kamer.

“Mijn 7-jarige zoon kijkt regelmatig video’s op YouTube. Als ouder vind ik het moeilijk om te bepalen of ze geschikt zijn. De PG-waarschuwing is een geweldig hulpmiddel. Dan kun je snel over zijn schouder kijken naar wat hij bekijkt als er geschreeuw uit zijn telefoon of iPad komt ‘, zei Van der Molen. Hij wees erop dat Facebook 30.000 mensen in dienst heeft om video’s te beoordelen. ‘Dan kan YouTube dat ook.’

Er is al een Europese richtlijn die bepaalt dat EU-lidstaten ervoor moeten zorgen dat kinderen worden beschermd tegen schadelijke video’s en afbeeldingen. In 2015 stemde de Tweede Kamer dat regels die gelden voor televisieprogramma’s ook moeten gelden voor online videodiensten. Maar in de praktijk is er weinig aan gedaan, zei Van der Molen.

Volgens Google, eigenaar van YouTube, is het praktisch onmogelijk om PG-waarschuwingen op de videostreamingservice te implementeren, zei Rachid Finge van Google Nederland tegen de krant. Google werkt aan andere maatregelen om ervoor te zorgen dat kinderen verantwoord met de service omgaan. Zo gebruiken een aantal landen al YouTube Kids, waar ouders kunnen bepalen naar welke kanalen hun kinderen kunnen kijken.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws