-0.8 C
Utrecht
vrijdag, december 1, 2023

Cleric wordt verkozen tot Iraanse president als gematigden buiten de stemming

- Advertisement -


TEHERAN, Iran: Tientallen gematigde en hervormingsgezinde Iraanse politici zijn door de regering geblokkeerd om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van juni.

Het kiesorgaan van Iran diskwalificeerde de kandidaten, bijna alle gematigden en reformisten, om exclusieve deelname te garanderen van degenen die loyaal zijn aan de heersende mullahs.

Het elimineren van gematigden zorgt voor overwinning voor Ebrahim Raisi, een vooraanstaande geestelijke van de harde lijn die werd verslagen bij de verkiezingen van 2017.

Waarnemers merken echter op dat door het elimineren van gematigden de opkomst kan worden verminderd, waardoor de legitimiteit van de veronderstelde overwinnaar wordt aangetast.

“Het lijkt erop dat het plan van de hardliners om de macht in hun handen volledig te monopoliseren, elke wens om verkiezingen in de Islamitische Republiek te presenteren als bewijs van de legitimiteit van het systeem in de schaduw stelt”, zei Ali Fathollah-Nejad, een geleerde verbonden aan de Freie Universitt Berlin, zoals geciteerd door de Wall Street Journal.

Naast hervormingsgezinden en gematigden diskwalificeerde de Iraanse Raad van Hoeders, die alle verkiezingskandidaten goedkeurt, ook tal van insiders van het establishment. Het meest opvallend was Ali Larijani, een voormalig parlementsvoorzitter gedurende 12 jaar, die werd gezien als de belangrijkste kanshebber tegen Raisi.

Hoewel Larijani een conservatief is, wordt hij ook gezien als sympathiek tegenover de gematigden.

De huidige president, Hassan Rouhani, is grondwettelijk uitgesloten van het zoeken naar een derde termijn.

De Raad van Hoeders bestaat uit zes geestelijken die zijn benoemd door Opperste Leider Ali Khamenei en zes juristen die door het hoofd van de rechterlijke macht ter goedkeuring aan het parlement zijn voorgelegd. Het hoofd van de rechterlijke macht wordt ook gekozen door de opperste leider.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws