6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Consumentenvertrouwen keldert in NL; Grootste daling in de geschiedenis

- Advertisement -


De coronaviruscrisis is een klap voor het consumentenvertrouwen in Nederland, dat is gedaald van -2 in maart naar -22 in april. Dat is de grootste daling ooit, maar niet het laagste dat het consumentenvertrouwen ooit is geweest, meldt het CBS woensdag.

Bij -22 ligt het consumentenvertrouwen in april ver onder het -5 gemiddelde van de afgelopen twee decennia. Het consumentenvertrouwen bereikte zijn hoogste punt ooit op +36 in januari 2000 en zijn laagste punt ooit op -41 in maart 2013.

De economische klimaatsubindicator voor het consumentenvertrouwen daalde van -8 in maart tot -31 in april. “Consumenten zijn de komende twaalf maanden nog nooit zo negatief geweest over de economie als in april 2020”, aldus het bureau voor statistieken. Ook de koopbereidheid van consumenten kelderde, van +2 in maart tot -17 in april, de grootste daling ooit.

Ook in Nederland waren de mensen in april veel negatiever over de toekomstige werkloosheid. Ongeveer 85 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid de komende 12 maanden zal stijgen en slechts acht procent voorspelt een daling. Dat brengt de verwachtingen van consumenten voor werkloosheid op -78.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws