13.7 C
Utrecht
vrijdag, mei 20, 2022

‘Corona-explosie’ tijdens Verknipt leidt tot strengere regels voor muziekfestivals in Utrecht

- Advertisement -


Wie dit jaar in Utrecht een festival wil organiseren, moet voldoen aan strengere regels. De gemeente Utrecht heeft lering getrokken uit de gebeurtenissen rondom Verknipt festival, waar vorig jaar een explosie aan coronabesmettingen ontstond.
Vooral het testen voor toegang van bezoekers moet anders. Maar ook de weersvoorspellingen verdienen meer aandacht. Uit interne communicatie van Festival Verknipt die het AD heeft opgevraagd, komt het beeld naar voren van een festival dat zich aan de afspraken hield, maar waar uiteindelijk toch veel fout is gegaan. 

Grootste leerpunt voor de gemeente Utrecht is dat het beschikken over een negatieve test of volledige vaccinatie géén garantie biedt tegen een corona-besmetting. Het gevolg: 1100 bezoekers testten na afloop positief en daarmee was Verknipt de grootste besmettingshaard in Nederland tot nu toe.


Quote

Dat het alsnog tot zoveel besmettin­gen heeft geleid vind ook ik bijzonder vervelend

Sharon Dijksma, Burgemeester

Daarom is aanpassing van festivalregels noodzakelijk, zoals rond de coronacheck van bezoekers voor de entree. Die moet voortaan plaatsvinden op een locatie buiten het festivalterrein. Bovendien bleek dat tot 40 uur voor entree testen voor toegang veel te lang is. Inmiddels is 24 uur de norm.

Biketeams

Ook was de regen spelbreker. Duizenden bezoekers schuilden tegelijk onder de schaars beschikbare tenten. Voortaan zijn er meer schuilplekken nodig, of moeten er voldoende poncho’s beschikbaar zijn. Verder blijken tijdssloten volgens de gemeente geen uitkomst voor spreiding van bezoekers. Wel een blijvertje zijn speciale biketeams. Zij kunnen onder meer controleren op mensen die zonder kaartje het terrein betreden.

Duizenden mensen bij Verknipt.
Duizenden mensen bij Verknipt. © Foto Ruud Voest

Veel moeite

Had de gemeente Utrecht de corona-uitbraak op Verknipt kunnen voorkomen? Burgemeester Sharon Dijksma: ,,Het festival vond plaats na een maandenlange lockdown en was het eerste dat weer kon worden georganiseerd. Dat leidde toen tot blijdschap bij velen. Het festival is volgens de toen geldende regels georganiseerd, inclusief testen voor toegang, en daar hebben we ook veel moeite voor gedaan. Dat het alsnog tot zoveel besmettingen heeft geleid vind ook ik bijzonder vervelend. Voor de toekomst zullen we ook deze ervaring meenemen bij onze besluiten.”

Organisator Reza Fathi van Festival Verknipt wijt het grote aantal besmettingen aan het testbeleid van de rijksoverheid. ,,Zowel GGD als gemeente hebben aangegeven dat wij ons aan de voorwaarden hebben gehouden. Het probleem lag bij testen voor toegang.”

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan op festival Verknipt? Lees dit weekend op AD.nl een uitgebreide reconstructie

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma maakt een selfie tijdens Verknipt festival in De Meern, zaterdag 3 juli 2021.
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma maakt een selfie tijdens Verknipt festival in De Meern, zaterdag 3 juli 2021. © Foto InstagramLees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws