4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Coronanoodwet aangepast: app eruit, geen controle achter de deur – CoronaNieuws

- Advertisement -Foto: ANP

De omstreden noodwet waarmee de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten worden vastgelegd, wordt flink versleuteld. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van het AD.

Zo zal de veelbesproken app helemaal uit de wet worden gehaald, die wordt op een later moment in een aparte wet behandeld. Daarnaast zal de politie niet de bevoegdheid krijgen een huis binnen te treden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook zal de wet minder lang van kracht worden.

De maatregelen die de afgelopen maanden werden getroffen, waren gebaseerd op noodverordeningen. De Tweede Kamer wilde zelf dat er een betere wettelijke basis zou komen, maar toen de inhoud van het wetsvoorstel vorige maand bekend werd klonk er veel kritiek. Niet alleen de politiek, maar ook gemeenten en de ombudsman vonden dat de wet zo niet door de beugel kon.

De coalitiepartijen dringen er ook op aan dat de Kamer de controle houdt en betrokken blijft bij de uitwerking van alle maatregelen. Hoe lang de wet zal gelden, daar wordt nog over gesproken. Het zal wel korter dan een jaar zijn, de termijn die eerder werd genoemd.

Het kabinet streefde er oorspronkelijk naar de wet nog voor het zomerreces door de Kamer te loodsen, maar dat bleek na de kritiek niet haalbaar. De Kamer zal de wet waarschijnlijk kort na de zomer behandelen.

Bron

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws