4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Coronavirus app volgende maand getest in regio Twente

- Advertisement -


Begin volgende maand gaat het kabinet haar coronavirus meldingsapp testen bij een paar honderd gebruikers in de regio Twente, schreef minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan het parlement. Het doel van de test is om te kijken of de app begrijpelijk en gebruiksvriendelijk is en welke verbeteringen er moeten worden aangebracht.

De test wordt uitgevoerd in samenwerking met GGD Twente en diverse andere organisaties in de regio. Deelnemers krijgen instructies over hoe de test zal werken en waar ze de app kunnen downloaden en installeren. Tijdens de test kijken onderzoekers welke problemen zich voordoen en hoe mensen reageren als ze een (gesimuleerde) positieve Covid-19-test krijgen of een melding dat ze contact hebben gehad met iemand die dat wel heeft gedaan. GGD Twente gaat ook kijken hoe de app past in haar bestaande bron en contact tracering.

Dit is de eerste in een reeks tests voor de app. Zodra de test voorbij is, zullen testdeelnemers de app verwijderen en zullen ontwikkelaars eraan werken om deze te verbeteren op basis van de bevindingen.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat samenwerken met white hat-hackers om de beveiliging van apps te testen, vertelde cybersecurity-expert Brenno de Winter aan RTL Nieuws. De hackers worden gerekruteerd vanuit de technische medewerkers van de overheid en het cyberbeveiligingsbedrijf NFIR. Bounties zijn mogelijk ook beschikbaar voor hackers die datalekken of beveiligingsproblemen ontdekken en deze melden.

De coronavirus-app is ontwikkeld met hulp van de Belastingdienst vanwege hun technische infrastructuur en hun geschiedenis van het op grote schaal uitrollen van apps voor het publiek, vertelde Ron Roozendaal, hoofd IT bij Ministerie van RTL Nieuws.

‘We moeten er alles aan doen om een ​​tweede corona-golf te voorkomen’, zei De Jonge. “De app kan hierin een belangrijke rol spelen. Het is mooi dat de regio Twente haar technische expertise en capaciteiten beschikbaar heeft gesteld om corona samen onder controle te houden.”

De app maakt gebruik van Bluetooth-technologie om unieke en niet-traceerbare nummers uit te wisselen tussen telefoons die in de buurt van elkaar zijn. Als een persoon positief test op Covid-19 en dit meldt in de app, stelt de app alle telefoons op de hoogte die in de buurt van de persoon in kwestie waren. Dit werkt alleen als beide partijen de app op hun telefoon hebben.

De Jonge zei eerder dat om deze app het meest effectief te laten werken, zo’n 60 procent van de Nederlandse bevolking er actief gebruik van zal moeten maken. Maar een recent onderzoek toonde aan dat slechts ongeveer een kwart van de bevolking daartoe bereid is.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws