4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Coronavirus-dashboard met onvolledige cijfers: rapport

- Advertisement -


Het coronavirusdashboard van de regering, waarop de belangrijkste gegevens van de SARS-CoV-2-pandemie worden verzameld, laat onvolledige cijfers zien. Sinds begin juli vertoonde het dashboard 264 te weinig infecties en 28 te weinig ziekenhuisopnames, blijkt uit onderzoek van Marino van Zelst, promovendus organisatiewetenschappen aan Tilburg University, meldt NRC.

Het dashboard meldde tot dusver in juli 1.390 nieuwe infecties, terwijl in totaal 1.654 coronavirusinfecties zijn gemeld bij het RIVM. In totaal zijn 48 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het coronavirus, aldus het RIVM. Het dashboard meldt slechts 20 ziekenhuisopnames.

Het probleem zit volgens Van Zelst in de manier waarop eerder onjuiste meldingen worden gecorrigeerd. Het dashboard is grotendeels gebaseerd op gegevens van het RIVM, dat soms informatie krijgt over positieve testen dagen of weken nadat ze zijn gedaan. Hetzelfde geldt voor correcties. Maar het dashboard trekt alle correcties af van de huidige gegevens.

Zo meldde GGD op 14 juli 97 positieve testen aan het RIVM. Op dezelfde dag werden 44 eerder gerapporteerde positieve tests gecorrigeerd – het waren eigenlijk negatieve tests, maar werden als positief gerapporteerd vanwege administratieve fouten of false positives. Sommige van deze correcties waren voor tests die al in maart werden uitgevoerd. Maar op het dashboard werden alle correcties afgetrokken van de cijfers van 14 juli. Dus voor die dag meldde het dashboard 53 infecties in plaats van 97. ‘De correcties hebben niets te maken met de huidige situatie en verstoren het beeld’, zei Van Zelst tegen de krant.

Het idee achter het dashboard is dat het in één oogopslag actuele informatie geeft over de situatie rondom het coronavirus, zodat bij een uitbraak snel actie kan worden ondernomen. Deze fout bij het registreren van cijfers kan ertoe leiden dat het dashboard laattijdig een nieuwe uitbraak signaleert.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigde aan NRC dat de coronaviruscijfers worden vastgelegd en gecorrigeerd op de manier die Van Zelst zei. Om die reden wordt er volgens de woordvoerder geen “signaalwaarde” aan het aantal positieve testen gehecht. De “signaalwaarde” is een vooraf vastgestelde waarde voor een bepaalde dataset die aangeeft wanneer de cijfers gevaarlijk hoog worden en er maatregelen moeten worden genomen. Er is een signaalwaarde voor het aantal ziekenhuisopnames.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws