-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Coronavirus: De grote meerderheid van de Nederlandse parlementsleden is het eens over geen lockdown; Gezondheid Min. stort in van uitputting

- Advertisement -


Leden van de Tweede Kamer debatteerden over de strategie van premier Mark Rutte om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, en spraken hun algemene instemming uit. De hoorzittingen over de strategie begonnen ’s ochtends en gingen’ s middags en ’s avonds door, totdat minister van Volksgezondheid Bruno Bruins midden in het debat instortte.

Het was de beurt aan Bruins om vragen en kritiek van de leiders van de politieke partijen te beantwoorden. Hij stond ongeveer 35 minuten achter het podium toen hij flauwviel midden in de vragen van Geert Wilders, de leider van de extreemrechtse PVV, over het aantal beschikbare operatiemaskers in Nederland. Wilders leek toen te sissen op nationalistische partijleider Thierry Baudet, die op dat moment zijn telefoon gebruikte, om zijn aandacht te trekken. Anderen spraken hun bezorgdheid uit en stonden op.

Vervolgens zag men Bruins een stap achteruit doen, voordat zijn knieën knikten. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees sprong uit zijn stoel, ving Bruins op en leidde hem vervolgens veilig naar de grond. Na ongeveer 15 seconden hielp Koolmees Bruins weer op de been. Bruins hield zich toen stevig vast, nam een ​​slok water, zette zich vast en liep met andere ministers de Tweede Kamer uit.

“Ik voelde me flauw van uitputting en intensieve weken. Nu gaat het weer beter. Ik ga nu naar huis om vanavond te rusten, zodat ik morgen weer aan het werk kan om de corona-crisis zo goed mogelijk te bestrijden”, zei Bruins op Twitter na te hebben bedankt iedereen voor hun steun.

MP’s debat sociale afstand en lockdown

Na urenlang debat in de Tweede Kamer zeiden alleen de twee extreemrechtse nationalistische partijen van Nederland dat ze voorstander waren van een volledige afsluiting van het land, waar de burgerij zonder einde in quarantaine zou worden gedwongen. De twee oppositiepartijen waren de PVV, die 20 zetels in het parlement heeft, en FvD, die er twee heeft. In totaal zijn er 150 zitplaatsen in de Tweede Kamer.

‘Mensen gaan dood, dat is geen goed nieuws’, zei Wilders in debat. ‘Het huis staat in brand, maar je gebruikt niet al het beschikbare water.’ Hij zei dat hij “ervoor wilde zorgen dat de bewegingen van mensen redelijk beperkt zijn” om de verdere verspreiding van de virale infectie te voorkomen.

Rutte zei dat dat precies is wat er al is gebeurd, zonder dat er een Draconische maatregel nodig was waar mensen jarenlang in huis konden blijven. ‘Mensen werken massaal thuis. De files zijn weg’, zei Rutte.

Baudet zei dat de strategie van de regering om groepsimmuniteit te bewerkstelligen ‘zeer twijfelachtig is’. Hij zei ook: ‘Het zou veel beter zijn geweest als we eerder hadden gehandeld’, en riep op tot een volledige afsluiting, vergelijkbaar met wat er in Singapore heeft plaatsgevonden. ‘

‘In Singapore zien we weer meer infecties. Na een lockdown duikt het virus daar weer op’, schoot Rob Jetten, de leider van D66, terug. Het weerspiegelde eerder op de dag een sentiment van Jaap van Dissel, directeur van de RIVM. Van Dissel wees erop dat een lange lockdown het publiek alleen beschermt als er tijdens de lockdownperiode een vaccin wordt gemaakt.

Rutte had kritiek op Wilders en Baudet en zei dat hun visie er één was waar mensen een tot twee jaar thuis blijven, zonder reden om aan te nemen dat een lockdown-strategie effectief zou zijn om het virus in te perken.

‘Er komt een moment dat je moet stoppen en een open samenleving opnieuw moet opstarten’, aldus Van Dissel, aldus de liveblog van NU.nl over het debat. Als het virus opnieuw verschijnt, is de bevolking er net zo kwetsbaar voor als de eerste keer.

De leider van de politieke partij ChristenUnie, Gert-Jan Segers, was het daarmee eens en zei dat niemand, inclusief Baudet, de kennis of ervaring heeft met een situatie als de coronaviruspandemie om met zoveel zekerheid te spreken.

Premier Rutte voegde toe dat Nederland onvergelijkbaar is met Singapore, een eilandstaat met een bevolking van minder dan een derde van de omvang van Nederland.

Jesse Klaver, leider van GroenLinks, wiens partij ook tegen de regerende Nederlandse coalitie is, zei dat zijn linkse partij het plan van de regering steunt. ‘Alles is erop gericht om de gevolgen tot een minimum te beperken. We steunen de aanpak van het kabinet.’

Van zijn kant zette Labour-partijleider Lodewijk Asscher ook de premier onder druk over de kwestie van de immuniteit van de kudde, nadat Van Dissel de parlementariërs had uitgelegd dat het bereiken van “kudde-immuniteit” tegen Covid-19 niet het einddoel is. Hij zei dat het slechts een tactiek is om tijd te kopen terwijl er aan een vaccin wordt gewerkt, en benadrukte het belang van het bewaren van sociale afstand. Eerder zei hij dat de immuniteit van de kudde alleen haalbaar is als 50 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking het virus moet hebben gehad.

Later benadrukte Rutte dat, hoewel hij het concept deze week in zijn toespraak tot de natie prees, de boodschap een beetje verkeerd werd begrepen. Het afvlakken van de curve en het verspreiden van het infectiepercentage om het gezondheidszorgsysteem niet te overweldigen, is de echte prioriteit.

Geen van de Nederlandse sterfgevallen aan het coronavirus werd behandeld op de ICU

Eerder op de dag beantwoordde Van Dissel vragen van meerdere parlementariërs en zei dat een volledige afsluiting van het land niet de beste optie is, omdat het de immuniteit van de bevolking tegen het virus niet opbouwt. “Lockdown heeft in het begin duidelijke voordelen, maar op de lange termijn grote nadelen”, zei hij.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care Units, sprak met de parlementariërs over de Covid-19 patiënten die op woensdag op de ICU – 139 worden behandeld. Volgens hem is de groep precies in het midden verdeeld – 50 procent jongeren en 50 procent ouderen. Geen van de mensen die stierven, was op de intensive care, zei hij. Ze waren zo ziek dat in overleg met de familie werd besloten dat verdere behandeling geen zin had, legde hij uit.

Volgens Gommers bevindt zich ongeveer de helft van de Covid-19-patiënten die momenteel op de ICU zijn, in Noord-Brabant en Limburg. De rest is verspreid over het hele land. Hij noemde de huidige situatie op de IC’s onder controle. De Nederlandse IC’s hebben ongeveer 1.150 bedden en werken eraan om dat op te schalen naar 2.000.

Hij maakte zich zorgen over de beschikbaarheid van beschermende maskers en vroeg de parlementsleden ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers niet zonder beschermende uitrusting zouden blijven zitten. Dat betekent dat hij niet alleen medische maskers uit het buitenland moet kopen, maar ook overlegt met andere sectoren in Nederland die ze gebruiken, zei hij. De partners van KLM in China hebben woensdag 80.000 medische maskers aan Nederland geschonken.

Gommers zei dat het effect van de strikte maatregelen die de regering donderdag en zondag heeft aangekondigd pas over ongeveer twee weken zichtbaar zal zijn. ‘Mijn idee is dat het kabinet het goed heeft gedaan’, zei hij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws