7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Coronavirus-infecties staan ​​op het punt weer toe te nemen: ziektemodeller

- Advertisement -


Het reproductiepercentage van coronavirus – het aantal mensen dat een coronaviruspatiënt infecteert – in Nederland stijgt langzaam tot boven de één, aldus Jacco Wallinga, de topontwikkelaar van infectieziekten bij RIVM. Hij zei in een interview met dagblad Trouw dat hij bang is dat het virus weer zal oplaaien.

In de eerste maand van de uitbraak van coronavirus in Nederland was de reproductiefactor ongeveer twee en verdubbelde het aantal infecties elke vier dagen. Half maart geïmplementeerde lockdown-maatregelen brachten dat aantal terug tot minder dan één, wat betekent dat gemiddeld iemand met een actieve infectie het doorgaf aan minder dan één andere persoon, waardoor het aantal nieuwe patiënten kon afnemen.

Bij het versoepelen van de lockdown-maatregelen hield de regering er rekening mee dat het besmettingspercentage weer zou toenemen. Maar de discipline om vast te houden aan fysieke afstandsmaatregelen die nog steeds van kracht zijn, verslechtert ook, zei Wallinga. ‘Mensen houden zich niet aan de basisregels’, zei hij. ‘Ik hoop dat we met het bron- en contactonderzoek van de GGD’s het kunnen krijgen [infection rate] terug naar beneden ‘, voegde hij eraan toe.

‘Zo niet, dan zie ik het aantal infecties en ziekenhuisopnames deze zomer weer toenemen.’

Het gegevensgestuurde coronavirusdashboard van de overheid zal alarm slaan als een van de volgende drie dingen gebeurt: als meer dan tien nieuwe coronaviruspatiënten gedurende drie opeenvolgende dagen op de ICU worden opgenomen; als meer dan 40 nieuwe patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen; of als het infectiepercentage hoger is dan één. Het is de regering die beslist wat te doen als dat alarm afgaat.

Tijdige actie is nodig, zei Wallinga. Het aantal infecties is nu laag, waardoor Nederland een tijdlang een reproductiesnelheid van meer dan één aankan. ‘Maar we zagen in maart dat de piek nog moest komen toen de blokkering al was begonnen. We kunnen niet toestaan ​​dat een heropleving zijn gang gaat.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws