8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Coronavirus lockdown zette meer tieners ertoe aan om hun eigen bedrijf te starten

- Advertisement -


Terwijl het totaal aantal nieuwe startups in Nederland sinds het begin van de coronaviruscrisis is afgenomen, neemt het aantal nieuwe bedrijven dat is gestart door kinderen en tieners tot 19 jaar toe. In maart en april van dit jaar zijn in deze leeftijdsgroep 2.139 nieuwe bedrijven gestart, 137 meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Trouw n cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Over het algemeen had de coronaviruscrisis een negatieve impact op het aantal startups in Nederland. Het totale aantal nieuwe bedrijven is in maart met 14 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor en zelfs met 34 procent in april.

Maar niet onder jongeren. Dit sluit volgens Gerdine Annaars van de KvK aan bij de bredere trend van de afgelopen jaren dat meer kinderen op jongere leeftijd een eigen bedrijf beginnen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal bedrijven dat is gestart door kinderen van 19 jaar of jonger gestegen van minder dan 5.000 naar 12.972.

‘We hebben zelfs kinderen van acht of negen jaar’, zei Annaars tegen Trouw. “Ze nemen bijvoorbeeld animatiefilms op, breien trendy hoeden of gaan uit met een ijscokar. Vooral bij jonge kinderen is de rol en praktische ondersteuning van ouders natuurlijk belangrijk. Vaak zijn het ook ondernemers en stimuleren en helpen ze hun kinderen om iets op te zetten. “

Volgens Annaars is met name het aantal bedrijven dat in de categorie “reparatie en postorder” is geopend, sinds de sluiting gestegen, van 371 naar 608 in maart. “Er wordt vandaag veel online besteld. Jonge ondernemers zien deze ontwikkeling en grijpen hun kans”, aldus Annaars. ‘Het kan ook een rol spelen dat sommige jongeren hun bijbaan kwijtraken en andere middelen gebruiken.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws