7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Coronavirus mag de premies voor ziektekostenverzekeringen niet verhogen: Groene partij

- Advertisement -


De premies voor zorgverzekeringen mogen volgens GroenLinks niet stijgen als gevolg van de coronaviruscrisis. De groene partij dient een noodwet in om te voorkomen dat de rekening voor deze crisis uiteindelijk door de burger wordt betaald. Volgens de partij kan big business dit wetsvoorstel dekken door het schrappen van plannen om de winstbelasting te verlagen, meldt RTL Nieuws.

De coronaviruscrisis had een enorme impact op zorgverleners. Ziekenhuizen moesten veel extra kosten maken, terwijl de reguliere, inkomensverstrekkende zorg bijna tot stilstand kwam. Ook andere zorgverleners zoals tandartsen en fysiotherapeuten verloren omzet. Zorgverzekeraars hielpen het gemiste inkomen compenseren.

Volgens zorgeconoom Wim Groot kunnen Nederlanders dat verwachten in hun premies voor zorgverzekeringen. Hij verwacht dat de jaarpremies volgend jaar gemiddeld 150 euro hoger zullen zijn, zei hij in het tijdschrift Zorgvisie.

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg wilde eerder niet speculeren of de premies voor de ziektekostenverzekering door de crisis zouden stijgen, omdat het “niet noodzakelijk” het geval was en dat het “veel te vroeg is om daar een uitspraak over te doen”. Maar volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn hogere premies onvermijdelijk als politici niet ingrijpen. “We staan ​​voor een zeer moeilijke tijd. Er dreigt een economische crisis, dus we moeten ervoor zorgen dat mensen meer geld te besteden hebben, niet minder”, zei hij tegen RTL. “Een stijging van de zorgkosten met een paar honderd euro is voor veel mensen een heel groot deel van wat ze moeten uitgeven”

Zorgverzekeraars kunnen met hun financiële reserves premieverhogingen beperken, maar kunnen niet alle kosten dekken die het coronavirus met zich meebrengt. Klaver wil daarom dat grote bedrijven daarbij helpen – het plan om de winstbelasting te verlagen schrappen en het geld dat door die belasting wordt opgehaald, gebruiken, zei hij. ‘Het verlagen van de winstbelasting van grote bedrijven kan niet worden verklaard in een tijd van dreigende economische recessie’, zei hij.

Klaver verwierp het idee dat hij bedrijven wil belasten die ook hard zijn getroffen door de coronaviruscrisis. “Dit gaat over winstbelasting. Dat betekent dus bedrijven die nog winst maken. En zelfs vandaag zie je nog dat er grote winsten worden gemaakt. Het is onmogelijk uit te leggen dat bedrijven tijdens deze crisis belastingvermindering krijgen, terwijl de zorgkosten want de mensen in het land zullen waarschijnlijk stijgen. “

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws