-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Coronavirus-metingen die waarschijnlijk minstens 6 maanden duren: Onderzoek; De meeste vragen ondersteuning voor kleine bedrijven

- Advertisement -


Ongeveer 67 procent van de mensen denkt dat de coronavirusbeperkingen in Nederland zes maanden of een jaar aanhouden, zo bleek uit een onderzoek onder Nederlanders. Het rapport, uitgebracht door I&O Research, toonde aan dat ongeveer een derde van het publiek al bezorgd was over hun persoonlijke financiële situatie, minder dan drie weken nadat de regering begon met het opleggen van strengere maatregelen aan het publiek om de verspreiding van het virus te bestrijden.

Dit ‘intelligente lockdown’-beleid werd door 91 procent van de mensen die de strategie van het kabinet ondersteunden, beoordeeld als een goede of geweldige reactie op de pandemie. Onderzoekers ondervroegen 2.342 Nederlanders voor hun rapport.

De meesten denken dat een afstand van een half jaar waarschijnlijk is, maar een vierde is optimistischer

Ze ontdekten dat 58 procent van de mensen van mening was dat de coronavirusmaatregelen zoals sociale afstand, verbod op bijeenkomsten en gesloten bars en restaurants ongeveer zes maanden zouden kunnen duren. In dit scenario, voor het eerst gepresenteerd door het onderzoeksbureau voor sociale wetenschappen van de regering, zou de economie waarschijnlijk met 7,7 procent krimpen, met een werkloosheid van 8 procent.

Nog eens negen procent zag de kans op een donkerder scenario, waarbij de fysieke afstandsmaatregelen, waaronder sluitingen van school en dagopvang, wel een jaar zouden kunnen duren. Dat donkerdere scenario zou mogelijk een economische krimp van tien procent veroorzaken met een werkloosheid van negen procent.

Toch was 26 procent van de respondenten optimistischer. Ze zagen de kans dat maatregelen over drie maanden zouden worden opgeheven en dat de economie volgend jaar herstelt van een klap van 1,2 procent.

Over het algemeen zijn Nederlanders tevreden over de prestaties van de overheid, zo bleek uit het onderzoek. Zo’n 56 procent zei zeer tevreden te zijn met het intelligente lockdown-beleid van het kabinet, waarbij als één persoon in een huis milde symptomen vertoont, iedereen in het huis daar moet blijven. Ongeveer 35 procent was tevreden over deze aanpak.

Het heeft er ook toe geleid dat ongeveer een vijfde van de mensen anderen in hun buurt heeft geholpen, iets wat koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte, leden van het kabinet en serviceorganisaties het publiek hebben gevraagd.

Ongeveer 88 procent van de respondenten was gelijk verdeeld door te zeggen dat de regering goed of geweldig werk verricht op het gebied van de gezondheid van de Nederlandse burger.

Velen willen meer ondersteuning voor kleine bedrijven; Sommigen zijn erg bang voor hun eigen portemonnee

Volgens I&O waren mensen meer bezorgd over de economie. Ongeveer zes procent maakte zich grote zorgen over hun huidige financiële situatie en 31 procent was enigszins bezorgd. Ongeveer 35 procent was niet bijzonder bezorgd en 27 procent maakte zich helemaal geen zorgen.

Het is niet verwonderlijk dat deze cijfers verschoven afhankelijk van de werksituatie van de respondent. Ongeveer 81 procent van de ondernemers met loondienst was bezorgd of zeer bezorgd, en 61 procent van de onafhankelijke contractanten en freelancers antwoordde op dezelfde manier.

De onderzoeksorganisatie ontdekte dat 78 procent van de mensen wil dat de overheid de redding van kleine en middelgrote bedrijven tot een absolute topprioriteit maakt, een verklaring waarbij nog eens 14 procent neutraal bleef.

Dit overlapt een beetje met 30 procent van de mensen die willen dat de redding van grote organisaties als KLM en Schiphol een topprioriteit is, waarbij 335 procent neutraal blijft en 29 procent het enigszins of helemaal oneens is.

Van alle werknemers waren uitzendkrachten zonder contract en werknemers met een flexibel contract verreweg het meest bezorgd over hun eigen situatie, waarbij tussen de 60 en 70 procent bang was voor de impact van de pandemie op hun persoonlijke budgetten.

Ongeveer 78 procent van de overheidsmedewerkers was niet erg bezorgd over hun persoonlijke situatie, die ongeveer hetzelfde was als die in publiek-private bedrijven.

Een kleinere meerderheid van het vaste personeel bij bedrijven was niet erg bezorgd, de werklozen en langdurig werklozen of gehandicapten werden gelijk verdeeld. Meer dan 60 procent van de gepensioneerden en thuiswonende volwassenen maakte zich grotendeels geen zorgen over hun persoonlijke situatie.

De impact op het leven van mensen tot nu toe

Over het geheel genomen was 30 procent volledig tevreden met de aanpak van het kabinet ten aanzien van binnenlandse economische kwesties tijdens de pandemie, terwijl 44 procent enigszins tevreden was en slechts drie procent totaal ontevreden was. Nog eens 14 procent was even positief en negatief over de aanpak.

De impact van de coronavirusmaatregelen heeft vier op de tien gedwongen om thuis te werken, en nog eens twee op de tien om vrijwillig hun beroep vanuit hun huis te leiden.

Ongeveer 24 procent van de ondervraagden zei ook thuis voor hun eigen kinderen te zorgen die anders naar school of kinderopvang zouden zijn geweest. Slechts drie procent zei dat ze in dezelfde situatie voor de kinderen van iemand anders zorgden.

Tot dusver heeft ongeveer een derde ten minste één geplande vakantie moeten annuleren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws