7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Coronavirus: Nieuw vaccin in ontwikkeling met tientallen jaren oude methoden

- Advertisement -


Een team van het Amsterdam UMC gebruikt vaccins die in 1927 zijn ontwikkeld om te proberen het menselijke immuunsysteem over te halen om het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 aan te vallen. Volgens het medisch centrum is het nieuwe vaccin gericht op het produceren van antilichamen die hechten aan eiwituitsteeksels, of spikes, die aanwezig zijn op elk individueel virion.

Op deze manier hopen de onderzoekers te voorkomen dat het coronavirus de lichaamscellen binnendringt en zich vermenigvuldigt.

“We weten dat het lichaam antilichamen aanmaakt tegen het coronavirus, maar ze werken slecht of pas in een laat stadium. Daarom maken we het immuunsysteem boos op moleculen die normaal niet of nauwelijks worden herkend”, legt projectleider Arjan Griffioen uit.

Het onderzoeksteam, dat samenwerkt met biotechbedrijf CimCure, streeft ernaar dat het vaccin binnen vijf tot zes maanden klaar is voor dierproeven. Als alles goed gaat, kunnen onderzoeken worden verplaatst naar mensen, aldus de onderzoekers.

‘Als we de bestaande kennis over het SARS- en MERS-virus goed gebruiken, kunnen we mogelijk een generiek vaccin maken. Dat vaccin richt zich dan op verschillende delen van het spike-eiwit en hopelijk zal dat ons ook beschermen tegen een nieuwe uitbraak van een andere corona virus ‘, zei Griffioen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws