8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Coronavirus: scholen, alle gesloten bedrijven blijven gesloten tot en met 28 april

- Advertisement -


Met rapportage door Byron Mühlberg en Janene Pieters.

De maatregelen om de verspreiding van coronavirus Covid-19 tegen te gaan, worden verlengd tot ten minste 28 april, kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan in een persconferentie, na een gesprek met experts, adviseurs en het ministeriële crisisbeheersingsteam. Gedurende deze tijd blijven scholen, kinderdagverblijven, restaurants, musea en andere contact-zware bedrijven gesloten.

Rutte en het kabinet hebben de einddatum verlengd tot halverwege de meivakantie, in de hoop dat studenten op 3 mei weer naar school kunnen. ‘Een week voor 28 april nemen we een nieuwe beslissing over de opvolging na 28 april ,” hij zei.

‘Na 28 april keren we echt niet meer terug naar het normale leven’, zei hij, en hij erkende de langdurige strijd die nodig is om de pandemie te bestrijden. ‘We zijn het startpunt voorbij, maar we zijn nog niet aan het einde van het begin.’ Besluiten met betrekking tot de duur van de tijdslimieten zullen om de drie tot vier weken worden onderzocht en een totale lockdown kan nog steeds een optie zijn als de situatie verslechtert, zei Rutte.

“Applaudisseren voor de zorg is goed, maar het beste wat je daarvoor kunt doen [intensive care] artsen en IC-verpleegkundigen moeten zich aan de afspraak houden: blijf thuis en blijf op 1,5 meter afstand. “

Hij erkende de moeilijkheid om thuis te blijven en vroeg dat mensen geduldig en medelevend blijven naar elkaar, vooral naar hun vrienden in de buurt. ‘Morgen is het nog niet voorbij’, zei hij, dus controleer de buren en wuif door hun ramen.

Naast de fysieke afstandsmeting kregen mensen opnieuw te horen dat ze thuis moesten werken en daar zoveel mogelijk moesten blijven. Veel van deze maatregelen, waaronder de sluiting van scholen en restaurants, werden halverwege maart voor het eerst nationaal geïmplementeerd en moesten tot 6 april van kracht blijven.

Er is geen wijziging aangekondigd met betrekking tot het verbod op het verzamelen in groepen van drie of meer personen en op alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is, die tot 1 juni blijft bestaan. Evenzo wordt het betaald voetbal in Nederland in ieder geval tot die datum opgeschort, omdat het is een evenement met een licentie.

Veel meer testen op coronavirus gepland

Uiteindelijk wil het kabinet 29 duizend mensen per dag testen op coronavirus, een enorme stijging ten opzichte van de huidige situatie. Ondertussen onderzoekt Nederland maar liefst vier keer zoveel mensen als de huidige gezondheidsfunctionarissen voeren, aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Deze week test hij dat Nederland vierduizend mensen per dag test. Vanaf maandag worden meer mensen buiten de gezondheidszorg getest. Het aantal dagelijks geteste mensen zal op korte termijn oplopen tot negen- tot twintigduizend, stelt hij.

Afgelopen donderdag heeft Nederland nog maar duizend mensen per dag kunnen testen, vertelde het RIVM aan NL Times. Vrijdag vertelde De Jonge het parlement in een brief dat het land dagelijks tweeduizend testte. NL Times kreeg hierover geen opheldering ondanks herhaalde oproepen aan het RIVM voor opheldering.

De Jonge zei ook dat het gezondheidszorgsysteem op weg is om tegen zondag 2.400 bedden op de intensive care-afdelingen te hebben. Nederland had vorige week 1.150 bedden op de IC’s, wat begin deze week opliep tot 1.600. Op dinsdag om 20.00 uur werden 1.079 patiënten met een positieve diagnose van de luchtwegaandoening Covid-19 behandeld op de ICU, evenals nog eens 60 vermoedelijke gevallen.

Nederland heeft normaal gesproken 575 ICU-bedden nodig voor dringende onverwachte gevallen.

Zondag vertelde Jaco Wallinga van het RIVM aan de NOS dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus effectief waren, maar minder dan het gezondheidsinstituut had gehoopt. “In het meest waarschijnlijke scenario zullen er medio april 2.500 patiënten op de intensive care zijn. Dat is nogal een verschuiving ten opzichte van vorige week”, zei Wallinga tegen de omroeporganisatie. Eerder verwachtte de ICIC NVIC dat de piek in mei 2.200 coronaviruspatiënten zou zijn.

Blijf thuis, plan geen vakantie

Campings en vakantieparken worden niet door de overheid gesloten. Hun gedeelde toilet- en douchefaciliteiten worden echter gesloten. Eerder op de dag kreeg de regering advies om het binnenlands toerisme aan banden te leggen om ook de verspreiding van de ziekte te voorkomen. In plaats daarvan blijft de overheid vertrouwen op het oordeel van mensen en op het oordeel van lokale gemeenten en regionale hulpdiensten.

Na toeristen te hebben gevraagd ver weg te blijven van hun provincie, besloot Zeeland de bed & breakfasts, campings, hotels, jachthavens en recreatieparken te sluiten. Het verbood ook mensen die in andere provincies en landen wonen om in Zeeland te overnachten. Op de Zuid-Hollandse eilanden net ten noorden van Zeeland werden soortgelijke beperkingen opgelegd.

Alleen al omdat de nieuwe deadline leidt tot de populaire vakantieperiode, wil dat nog niet zeggen dat mensen vakantieplannen moeten maken, aldus Rutte. ‘Blijf zoveel mogelijk thuis’, zei hij. ‘We zijn er nog niet. We moeten dit virus onder controle krijgen, dus ga zo door en houd je aan de regels.

‘Iedereen in Nederland houdt zich goed aan de maatregelen. En daar ben ik blij mee. De straten zijn leeg, de treinen zijn leeg, de kantoren zijn leeg. We blijven zoveel mogelijk binnenshuis. We werken thuis We winkelen alleen voor de boodschappen. We niezen in onze ellebogen en wassen onze handen. Als we verkouden zijn, blijven we thuis “, zei Rutte.

Inderdaad, niet iedereen houdt zich aan de regels. Van donderdag tot en met zondag heeft de politie in heel Nederland 250 boetes opgelegd wegens overtreding van het groepsverbod en het bevel tot het houden van 1,5 meter afstand van personen. Een hotel in Rotterdam werd ook gesloten vanwege een feestje in een kamer daar, waarvan het hotel zei dat het zonder hun medeweten was.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws