Coronavirus: Volledige tekst van de landelijke toespraak van premier Rutte in het Engels

[ad_1]

De NL Times publiceerde ook een samenvatting van de toespraak van premier Mark Rutte tot de natie. Een video van het adres volgt dit artikel.

Premier Mark Rutte sprak maandagavond de natie toe over de stand van zaken rond het coronavirus Covid-19. Hij zei dat de realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Hieronder vindt u de volledige tekst van zijn toespraak, vertaald uit het Nederlands door NL Times.

Goedenavond,

Het coronavirus heeft ons land in zijn greep. Ons en de rest van de wereld. Samen staan ​​we voor een enorme taak.

Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de afgelopen weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan. Je vraagt ​​je af: ‘Gebeurt dit echt?’ omdat de hier en elders genomen maatregelen ongekend zijn voor landen in vredestijd.

Aan het begin van deze toespraak wil ik mijn medeleven betuigen aan de families van degenen die aan het virus zijn gestorven. Aan iedereen die in het ziekenhuis ligt of thuis herstelt, wens ik veel verbetering en kracht.

En ik wil ouderen en mensen met een slechte gezondheid aanspreken. Ik realiseer me dat u zeer bezorgd bent en daarom wil ik u zeggen dat onze absolute prioriteit het minimaliseren van uw risico’s is.

Met al het nieuws uit binnen- en buitenland, met alle gebeurtenissen die elkaar razendsnel volgen, is het volkomen logisch dat er in de samenleving heel brede zorgen zijn. We hebben allemaal vragen.

‘Wat kan ik doen om mezelf en de mensen om me heen te beschermen?’

‘Hoe zit het met school en werk?’

‘Kan een kinderfeestje doorgaan? Een familieweekend? Een bruiloft?’

‘Hoe lang duurt dit allemaal?’

‘En waarom neemt het ene land andere maatregelen dan het andere?’

In de wereld van vandaag is nieuws en informatie sneller dan de lichtsnelheid en worden ook snel meningen gegeven. Ik begrijp dat. Maar het antwoord op alle vragen begint met de kennis en ervaring van experts.

Laten we dat vasthouden.

Aan experts als Jaap van Dissel en zijn collega’s binnen en buiten [public health agency] RIVM. Virologen, intensive care-artsen en andere specialisten. Hun advies heeft vanaf het begin geleid tot alle tot nu toe in Nederland genomen meetinstrumenten. En het is belangrijk dat we blijven varen volgens dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten.

Dat is de enige verstandige manier om door te gaan met de noodzakelijke stappen. Stappen die onvermijdelijk onze kant op komen.

Omdat ik vanavond geen gemakkelijke boodschap voor je heb.

De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Er is geen gemakkelijke of snelle oplossing voor deze zeer moeilijke situatie. De realiteit is dat in de nabije toekomst een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus zal worden besmet.

Dat is wat de experts ons nu vertellen. En wat ze ons ook vertellen is dat, in afwachting van een vaccin of medicijn, we de verspreiding van het virus kunnen vertragen en tegelijkertijd de immuniteit van de groep op een gecontroleerde manier kunnen opbouwen.

Ik moet dat uitleggen.

Degenen die het virus hebben gehad, zijn meestal daarna immuun. Net als vroeger met mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans dat het virus naar kwetsbare ouderen en mensen met een slechte gezondheid springt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen.

Dat is het principe. Maar we moeten ons realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en die tijd te verknoeien die we nodig hebben om mensen met een groter risico zoveel mogelijk te beschermen.

Al met al zijn er drie mogelijke scenario’s. Het eerste scenario is: maximale beheersing van het virus. Dit leidt tot een gecontroleerde distributie tussen groepen die het minste risico lopen.

Dat is ons favoriete scenario. Maximale beheersing houdt in dat we maatregelen proberen te gebruiken om de piek in het aantal infecties af te vlakken en af ​​te vlakken en deze over een langere periode te spreiden.

Met deze aanpak waarbij de meeste mensen slechts kleine klachten krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we ervoor dat de gezondheidszorg het aankan. Met als doel dat verpleeghuizen, thuiszorg, ziekenhuizen en vooral intensive care units niet worden overbelast. Zodat er altijd voldoende capaciteit is om de meest kwetsbaren te helpen.

Het tweede scenario is dat we het virus ongecontroleerd laten draaien. Dit zou ons gezondheidszorgsysteem op het hoogtepunt van de besmetting volledig overbelasten, waardoor er onvoldoende capaciteit overblijft om kwetsbare ouderen en andere risicopatiënten te helpen. Dat moeten we natuurlijk ten koste van alles voorkomen.

Het derde scenario is dat we eindeloos proberen het virus te stoppen. Dat betekent het land volledig afsluiten. Zo’n rigoureuze aanpak lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar experts wijzen erop dat het zeker geen kwestie van dagen of weken zou zijn.

In dat scenario zouden we ons land namelijk een jaar of zelfs langer moeten sluiten, met alle gevolgen van dien. En zelfs als het praktisch mogelijk zou zijn – om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis te laten verlaten – dan zou het virus meteen weer kunnen opduiken als de maatregelen zouden worden ingetrokken.

Nederland is een open land en zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus zich als een golf over de wereld blijven verspreiden en ons land niet overslaan.

Alle adviezen tot nu toe, alle eerder aangekondigde maatregelen, zijn gericht op het eerste scenario van “maximale controle”. Van de relatief simpele richtlijnen om geen handen te schudden, vaker handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden, tot ingrijpende maatregelen zoals het verbieden van grotere bijeenkomsten en het sluiten van de horeca.

En natuurlijk houden we elke dag de vinger aan de pols. Hoe lang de maatregelen nodig zijn en of er meer nodig zijn, hangt dus af van hoe het virus zich de komende weken en maanden zal gedragen. En van nieuwe wetenschappelijke inzichten, want het onderzoek staat niet stil.

Het kan zijn dat sommige maatregelen versoepeld kunnen worden, maar dat we soms een extra stap moeten zetten om te voorkomen dat het virus zich ongehinderd verspreidt. De komende maanden blijven we passen en meten. We blijven zoeken naar de balans tussen het nemen van de nodige maatregelen en het zoveel mogelijk laten doorgaan van het gewone leven.

Als we de verspreiding van het virus op deze manier kunnen beheersen, zijn de gevolgen voor de volksgezondheid uiteindelijk het meest beheersbaar.

Tegelijkertijd kunnen en willen we onze ogen niet sluiten voor de economische gevolgen van deze crisis. Veel mensen maken zich zorgen over hun baan. Omdat het voor veel bedrijven, groot en klein, een extreem moeilijke periode is.

Heel veel ondernemers staan ​​ineens met de rug tegen de muur. De dame van de coffeeshop op de hoek, de bloemenkweker, de vervoerder, de freelancer, maar het geldt ook voor nationale iconen als KLM.

Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun medewerkers is deze: het kabinet doet er alles aan om u te ondersteunen. We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat bedrijven niet vallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen.

Hoe dan ook, het wordt een moeilijke tijd, maar we laten je niet in de steek.

Ten slotte wil ik iedereen in Nederland bedanken voor de manier waarop de aanwijzingen en maatregelen tot nu toe zijn gevolgd en voor alle hartverwarmende voorbeelden van wederzijdse hulp en solidariteit.

Het is goed om te zien dat we ook voor elkaar klaar staan ​​als daar behoefte aan is. Blijf dat doen. Blijf alert en volg de aanwijzingen, ook als je sterk en gezond bent, ten behoeve van mensen die kwetsbaarder zijn.

Dat is heel belangrijk.

Blijf gezond verstand gebruiken en luister naar de experts. Blijf elkaar waar mogelijk helpen. Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over onenigheid en tegenstrijdigheid. Een tijd om het gemeenschappelijk belang boven het persoonlijk belang te stellen.

Een tijd om ruimte en vertrouwen te geven aan al die mensen die het in hectische omstandigheden dag en nacht druk hebben om anderen te helpen en het virus onder controle te houden. Schoonmakers, verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen en ouderenzorg, huisartsen en GGD-medewerkers, politie, ambulancepersoneel en alle andere zorgverleners.

Aan hen, en aan al die mensen die hun baan behouden op scholen, kinderopvang, openbaar vervoer, supermarkten en waar dan ook, wil ik zeggen: je doet fantastisch werk – heel erg bedankt daarvoor.

Ik zou willen eindigen met deze oproep: met alle onzekerheden die er zijn, is één ding absoluut duidelijk: de taak waar we voor staan ​​is erg groot en we moeten dit echt doen met 17 miljoen mensen. Samen overwinnen we deze moeilijke periode.

Zorg een beetje voor elkaar. Ik reken op jou.

Dank u.[ad_2]

Plaats een reactie