Coronavirusstijging: 1.898 nieuwe gevallen; Grootste sprong bij Covid-patiënten sinds 11 mei


Nederland registreert voor de negende opeenvolgende dag meer dan duizend nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Het totaal aan Covid-19-patiënten steeg ook voor de 17e dag op rij, dit keer met 39, de grootste stijging in één dag sinds 11 mei.

Nog eens 1.898 mensen testten positief op de virale infectie, zei het RIVM zaterdag, een stijging van 54 procent ten opzichte van afgelopen zaterdag. Het verhoogde het totaal van deze week tot 9.856, een stijging van 58 procent ten opzichte van vorige week, en meer dan 60 procent van alle nieuwe gevallen geregistreerd in de maand augustus.

Ongeveer 57 procent van de besmettingen die zaterdag werden onthuld, werd aangetroffen bij inwoners van de zes veiligheidsregio’s waarvoor vanaf zondagavond nieuwe sociale beperkingen gelden. De meeste gevallen werden gevonden in de regio Amsterdam (330), gevolgd door de regio’s rond Den Haag (236), Rotterdam (181), Utrecht (150) en Hollands Midden inclusief Leiden (113). Nog eens 76 positieve tests kwamen uit Kennemerland, waaronder Haarlem.

Die zes gebieden hebben hun eigen nieuwe lokale regelgeving ingevoerd nadat ze allemaal door de Nederlandse overheid waren geclassificeerd als “Zorgwekkend”, het tweede niveau van een systeem met drie niveaus om de regio’s te identificeren die het zwaarst door het virus zijn getroffen. Vier andere regio’s zouden dinsdag al op die lijst kunnen worden geplaatst, waaronder Flevoland (48), Gooi en Vechtstreek (34), Zuid-Holland Zuid (34) en Zaanstreek-Waterland (28). De tien veiligheidsregio’s vormen samen de Randstad.

Ziekenhuizen in de omgeving, met name in Amsterdam en Rotterdam, hebben het de afgelopen maand steeds drukker geworden als gevolg van de toegenomen infecties, het stijgende infectiepercentage en een daaropvolgende sprong in het aantal Covid-19-patiënten. In Nederlandse ziekenhuizen werden zaterdag 327 mensen behandeld voor de ziekte van het coronavirus, het hoogste aantal sinds 18 juni.

Er werden 67 patiënten behandeld op de intensive care, een stijging van negen, en 260 die buiten de IC werden behandeld, een stijging van 30. “Het aantal opgenomen COVID-patiënten is de afgelopen week met meer dan 10% per dag toegenomen. Vooral bij ziekenhuizen in het westen van het land leidt dit tot grote drukte ”, aldus Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners.

“Deze commotie wordt nog verergerd door het aanzienlijke aantal patiënten met klachten die mogelijk consistent zijn met COVID. In dit geval moeten ze in afwachting van een testresultaat in isolatie worden geplaatst.”

Het RIVM schatte dat van woensdag tot en met vrijdag 59 mensen met bevestigde Covid-19 werden opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, terwijl negen patiënten in die tijd naar de intensive care werden verplaatst. Tot op heden heeft het ICU-systeem 3.140 in Nederland verblijvende mensen behandeld, waaronder 898 die stierven tijdens hun verblijf in het ziekenhuis en 2069 die uiteindelijk uit hun medische faciliteit werden ontslagen.

Spring naar toolbar