4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Court: voetbalclubs worden niet gepromoot na een verkort seizoen

- Advertisement -


De Nederlandse voetbalbond KNVB hoeft niet twee voetbalclubs uit de Eerste Divisie naar de Eredivisie te promoveren nadat het voetbalseizoen was afgebroken, oordeelde een rechtbank in Utrecht donderdag. De zaak werd aangespannen door de twee beste teams in de Eerste Divisie, SC Cambuur uit Leeuwarden en De Graafschap uit Doetinchem, die zeiden dat ze onterecht werden bestraft en dat de KNVB zich niet aan haar eigen regels hield.

De rechtbank was het daar niet mee eens en zei dat de KNVB bij de beslissing niet uit de pas liep. “De promotie-degradatieregeling stelt dat promotie alleen van toepassing is aan het einde van een reguliere competitie. Aangezien de competitie negen wedstrijden voor het einde eindigde, is dit uitgesloten”, zei de rechtbank in een verklaring. ‘In de verordeningen staat niet wat er moet gebeuren als de concurrentie wordt ingekort en dus niet in de situatie zoals die nu is.’

Hun advocaat vertelde de krant AD dat de twee teams de waarde van een beroep zouden bespreken, maar dat er geen beslissing was genomen. Hij was ook optimistisch over een bijeenkomst van KNVB-leden op 18 juni, toen clubs druk konden uitoefenen op de voetbalbond om Cambuur en De Graafschap op te nemen in de Eredivisie.

De meningsverschillen waren begonnen op 24 april, toen de KNVB had besloten dat er dit seizoen geen degradatie of promotie zou zijn. Dat betekent dat Cambuur en De Graafschap beiden nog een seizoen in de lagere divisie van het eerste niveau zouden blijven. Cambuur stond 11 punten voor in de race voor promotie, terwijl De Graafschap 7 punten voor was.

De advocaat die Cambuur en De Graafschap vertegenwoordigde, Dolf Segaar, beweerde dat de KNVB tegen de regels heeft gehandeld door de clubs niet te laten promoveren. De KNVB gebruikte een stemming van alle Eredivisie-clubs om te beslissen of teams dit seizoen gedegradeerd en gepromoveerd moeten worden. De 16 stemmen voor het bevorderen van teams vielen twee stemmen verlegen van een absolute meerderheid vanwege de 11 teams die ervoor kozen om alleen “aanwezig” te stemmen.

Dat was niet relevant, oordeelde de rechtbank, omdat het achter het argument van de KNVB stond dat de teams naar hun mening werden ondervraagd en dat het geen stemming was.

Namens de KNVB beweerde Harry Knijff dat de voetbalbond nooit had gezegd dat een pluraliteit voldoende zou zijn en dat de stemming geen invloed zou hebben op het besluit van de bond; Ze gebruikten de stemmen alleen als een consult om hun beslissing te helpen, zei hij. Segaar had beweerd dat dit systeem vóór de stemming niet duidelijk was gemaakt aan die clubs.

Segaar zei ook dat de KNVB niet goed genoeg heeft gekeken naar het vooruitzicht van een Eredivisie van 20 teams voor volgend seizoen, wat geen degradatie voor Den Haag en RKC Waalwijk zou betekenen, maar promotie voor Cambuur en De Graafschap. De Eredivisie heeft op dit moment 18 teams.

Knijff reageerde en zei dat het vooruitzicht van een 20 teamcompetitie samen met andere opties werd overwogen, maar niet mogelijk was omdat de voetbalkalender al vol was van de KNVB Beker-wedstrijden en het einde van het seizoen play-offs. Hij voegde eraan toe dat de beweringen dat de KNVB hun besluit heeft overhaast niet waar waren, aangezien er vanaf het eerste moment dat de premier regels had vrijgegeven ter bestrijding van het coronavirus, onjuist was.

De rechtbank was het er wel mee eens dat het besluitvormingsproces bij de KNVB met meer zorg had kunnen worden afgehandeld, maar dat het niet slecht genoeg is afgehandeld om tussenkomst van een rechter te rechtvaardigen.

Beide clubs lopen naar verluidt miljoenen mis, voornamelijk als gevolg van uitzendrechten. De Gelderlander meldde dat De Graafschap alleen al 1,2 miljoen euro aan televisiegeld zou verliezen, het grootste deel van in totaal twee miljoen euro aan gederfde inkomsten als gevolg van het niet promoten.

De financieel directeur van Cambuur, Gerald van den Belt, heeft zelfs gezegd dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van de club en vertelde de omroep NOS: “Als je zo ver vooruit bent als wij, begin je te kijken naar het volgende seizoen. In de winterstop hadden we spelers al nieuwe contracten gegeven met salarissen op Eredivisie-niveau. Ook dalen de waarden van de spelers als ze in de tweede divisie zitten. ” Cambuur loopt zo’n 1,5 miljoen euro mis.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws