4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Covid-19-diagnoses in NL springen naar 503; vijfde dood

- Advertisement -


Nog eens 121 mensen in Nederland testten positief op het nieuwe coronavirus, waarmee het totaal aantal Covid-19-diagnoses in het land op 503 komt, zei het volksgezondheidsinstituut RIVM woensdag. Een 68-jarige werd het vijfde dodelijke ongeval met Covid-19 in Nederland. Deze patiënt had onderliggende gezondheidsproblemen, stelt het RIVM.

De stijging van woensdag in gevallen van Covid-19 is hoger dan de 61 nieuwe diagnoses op dinsdag en 56 nieuwe gevallen op maandag. De stijging heeft volgens het RIVM onder meer te maken met ziekenhuisonderzoeken die tussen 6 en 8 maart in Noord-Brabant zijn gedaan, waarvan de resultaten woensdag binnenkwamen. In de provincie werden in totaal 1.097 ziekenhuismedewerkers getest en bij 3,9 procent werd het coronavirus vastgesteld. De percentages verschillen per ziekenhuis. 200 patiënten werden ook getest en gemiddeld 9 procent had het virus. De geteste mensen vertoonden al symptomen.

Van de in totaal 503 Covid-19 patiënten in Nederland hebben er 199 het virus opgelopen in het buitenland. In 92 gevallen is de bron van het virus nog niet bekend – de meerderheid van deze patiënten woont in Noord-Brabant.

Noord-Brabant is nog steeds de Nederlandse provincie die het meest wordt getroffen door het virus, met 223 van de totale Covid-19-infecties. De burgemeesters van de grootste steden van de provincie, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, kondigden aan dat ze de komende periode alle evenementen met duizend aanwezigen of meer afzeggen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze riepen de bewoners ook op de komende week af te zien van sociale interacties.

Volgens burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch streefden hij en zijn collega’s naar een balans tussen het terugdringen van de verspreiding van het virus en het zoveel mogelijk laten draaien van de Noord-Brabantse economie. Maar in de toekomst moeten mogelijk verdergaande maatregelen worden genomen, zei hij.

Eerder riep het RIVM ook Noord-Brabanters op om thuis te blijven als ze zelfs milde verkoudheidsverschijnselen hebben. En de provincie riep haar inwoners op om zoveel mogelijk thuis te werken.

Olympisch comité NOC * NSF riep de sportwereld op om gehoor te geven aan de oproep van de veiligheidskantoren Noord-Brabant en alle evenementen in de provincie tot en met maandag 16 maart af te gelasten. Voetbalbond KNVB heeft daarom besloten deze week alle amateurvoetbalwedstrijden in de provincie uit te stellen.

Paardensport spring- en dressuurevenement Indoor Brabant gaat door zoals gepland, met een paar aanpassingen, kondigde de organisatie tot grote verontwaardiging aan. Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers in Den Bosch. Een groot deel van de kritische opmerkingen op de social media pagina’s van het Brabants Dagblad richten zich op het feit dat het ‘waarschijnlijk allemaal om het geld’ gaat, en dat ‘de elite’ ondanks de opkomende crisis in de provincie toch partij kan hebben.

“Blijf thuis met hoesten, veel mensen werken vanuit huis, scholen zijn half leeg, veel evenementen worden afgelast, en toch zal dit doorgaan. Beste mensen die dit hebben besloten, ik hoop echt dat je jezelf nog steeds kunt de spiegel in twee weken “, schreef een persoon op Facebook, aldus de plaatselijke krant. Een ander: “Ze kunnen dit niet annuleren, er staan ​​mensen met veel geld op de tribune, ze zullen hun hobby’s niet wegnemen.”

Directeur Marcel Hunze van Indoor Brabant denkt niet dat hij een fout maakt door het evenement niet af te zeggen, zei hij tegen het Brabants Dagblad. ‘Sterker nog, ik denk dat we een goed signaal afgeven. We luisteren naar experts. Die zeggen: geen evenementen met meer dan duizend bezoekers en daar handelen we naar. Vanaf donderdag zijn er per dagdeel maximaal duizend toeschouwers welkom. Nee, we zien deze maatregel absoluut niet als een risico op verdere verspreiding van het coronavirus. We hebben 60 duizend vierkante meter ruimte in de Brabanthallen, dus mensen staan ​​niet dicht bij elkaar. “

Het STRP Festival in Eindhoven begin volgende maand is uitgesteld vanwege het coronavirus. De organisatoren zeiden in een verklaring dat de beslissing om nu de stekker uit het stopcontact te halen vooral is genomen met het oog op de gezondheid van bezoekers en bewoners. Ook het advies van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma om in ieder geval de komende week alle grote evenementen af ​​te gelasten, speelde een rol. Binnenkort wordt een nieuwe datum voor het kunst- en technologiefestival bekend gemaakt.

Een afdeling van de woonzorgcentrum Padua in Tilburg is woensdag op slot gezet nadat bij twee bewoners de diagnose Covid-19 werd gesteld, meldt RTL Nieuws. Nog eens drie bewoners en vier medewerkers hebben klachten die kunnen wijzen op een coronavirusinfectie, maar die zijn nog niet getest. Om verdere besmetting te voorkomen, worden voorlopig geen bezoekers toegelaten op de afdeling. Ook mogen bewoners de afdeling niet verlaten, tenzij er een ernstige medische noodzaak is.

Volgens het RIVM is ongeveer 4 procent van de ziekenhuismedewerkers in Noord-Brabant mogelijk besmet met het coronavirus. Het virus verergert de reeds bestaande personeelstekorten in Nederland, omdat steeds meer hulpverleners zich ziek moeten melden en nog steeds gezonde collega’s het hoofd moeten bieden aan de toegenomen zorgvraag, zei organisatie NU’19 woensdag.

CBL, de beroepsgroep van supermarkten in Nederland, riep klanten op om zoveel mogelijk met hun pinpas te betalen in plaats van contant. Contant betalen betekent volgens de organisatie vaak fysiek contact met de caissière en vanwege het coronavirus is dat ongewenst. Als klanten echt contant moeten gebruiken, vraagt ​​het CBL dat ze het geld op de kassa leggen. Kassamedewerkers zullen ook de instructie krijgen om het wisselgeld van de klant neer te leggen in plaats van het aan hen over te dragen, en fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden.

Meubelwinkelketen IKEA besloot in overleg met het RIVM de Smaland-speeltuinen in haar winkels in Utrecht, Breda, Eindhoven, Barendrecht en Heerlen voorlopig te sluiten. ‘Dit zijn gebieden waar het coronavirus wijdverbreid is’, zei een IKEA-woordvoerder tegen NU.nl. De speeltuinen zullen sluiten omdat ze het enige winkelgebied zijn waar kinderen zonder hun ouders kunnen zijn. “In de rest van de winkel zijn ze bij hun ouders, die de juiste persoonlijke hygiënemaatregelen kunnen nemen.”

De woordvoerder voegt toe dat op een later tijdstip meer speelplaatsen kunnen sluiten. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en bekijken elke dag mogelijke maatregelen.” Bij alle IKEA woonwarenhuizen in Nederland wordt al extra schoongemaakt, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws