1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Covid-19 geeft een teken van een mogelijke tweede golf; ‘Dit is een wake-up call’, zegt expert

- Advertisement -


Het nieuws van een alarmerende toename van het aantal SARS-CoV-2-infecties in Nederland moet mensen eraan herinneren voorzichtig en waakzaam te blijven, zei Aura Timen, hoofd van het Centrum Infectieziektebestrijding. Ze zei dat haar team bang was dat mensen te arrogant werden en het heersende advies negeerden, waaronder het bewaren van een veilige fysieke afstand van ten minste 1,5 meter van anderen.

Ze merkte de “aanzienlijke toename” op in elke benchmark die de verspreiding meet van het nieuwe coronavirus dat verantwoordelijk is voor luchtwegaandoeningen Covid-19. Het omvat de bijna verdubbeling van positieve tests voor het virus die vorige week zijn geregistreerd, de stijging van het percentage mensen dat een positief resultaat krijgt van al degenen die werden getest, en de stijging van het basisreproductienummer van het virus tot 1,29, wat betekent dat elke 100 geïnfecteerde patiënten het virus waarschijnlijk zullen doorgeven aan 129 anderen.

‘Als dit zo doorgaat, kunnen we de controle over het virus verliezen. Dit is een wake-up call: we kunnen zo niet doorgaan’, vertelde ze dinsdag aan de NOS. Ze zei dat als de situatie blijft verslechteren, het risico op een tweede golf van infecties groter wordt.

Marc Bonten, epidemioloog bij het UMC Utrecht, zei dat als de omstandigheden dat voorschrijven ‘er snel maatregelen moeten worden genomen die gericht zijn op jongeren. Omdat ze de oorzaak lijken te zijn van de stijging’, vertelde hij aan de Telegraaf.

Vorige week werd een mijlpaal bereikt met het minste aantal Covid-19-patiënten in het ziekenhuis sinds begin maart. RIVM zei dinsdag echter dat SARS-CoV-2 zich nu het snelst verspreidde sinds 12 maart, wat leidde tot een scherpe piek in ziekenhuisopnames voor Covid-19 en een daaropvolgende toename van sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

“We hebben allemaal het virus verminderd door de maatregelen goed te volgen”, vertelde Timen aan de omroeporganisatie. ‘We moeten teruggaan naar dat gedrag,’ vervolgde ze. ‘Mensen hebben nu een gevoel van vrijheid en willen partijen inhalen’, heeft een beslissing met gevolgen. ‘Onze zorg is dat de maatregelen niet meer worden nageleefd.’

Ze zei dat mensen het advies van het RIVM moeten blijven volgen door eerst streng te blijven over het op een afstand van 1,5 meter houden van mensen. Dit houdt ook in dat u zoveel mogelijk thuis blijft. Ze moeten ook vaak hun handen wassen, niezen of hoesten in hun elleboog en wegwerpdoekjes gebruiken. Bij het optreden van symptomen zoals koorts, verkoudheid of griep moeten mensen de GGD bellen om een ​​test te plannen voor een actieve SARS-CoV-2 infectie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws