4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Covid-19-maatregelen zullen waarschijnlijk na 28 april ongewijzigd blijven: ministers

- Advertisement -


Het kabinet is niet van plan grote veranderingen door te voeren die de bestaande regels zouden versoepelen om de verspreiding van Covid-19 vóór 28 april te beteugelen, suggereerden twee ministers maandag. Dit komt doordat er steeds meer gespeculeerd wordt over de vraag hoe Nederland zal voortkomen uit zijn “intelligente afsluiting” voorafgaand aan een geplande persconferentie op dinsdag met premier Mark Rutte.

‘Laten we niet de illusie hebben dat we grote stappen kunnen maken’, waarschuwde minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge maandag tegen de omroep NOS na een gesprek met Rutte.

Het punt werd op dezelfde manier herhaald door de collega van De Jonge in het kabinet, Ferdinand Grapperhaus. De minister van Justitie en Veiligheid stelde voor dat de bestaande maatregelen deze week waarschijnlijk niet zullen worden aangepast.

“We kunnen misschien wat ruimte creëren binnen de bestaande maatregelen”, legt Grapperhaus uit.

Het Outbreak Management Team (OMT) van de regering zal op maandagavond bijeenkomen om het standpunt van de regering over dit onderwerp definitief te maken. Het besluit om de maatregelen al dan niet te versoepelen, evenals andere beslissingen met betrekking tot scholen en hoe contact op te nemen met medisch personeel, wordt dinsdag om 19.00 uur bekendgemaakt aan het publiek.

Eind vorige week werd al duidelijk dat het inreisverbod voor het Schengengebied tot en met 15 mei zou worden verlengd. De vrijstellingen hiervoor blijven dezelfde, met inbegrip van EU-ingezetenen, mensen met een niet-tijdelijke verblijfsvergunning en werknemers in bepaalde essentiële rollen.

Grapperhaus sprak ook rechtstreeks met jongeren in Nederland, die bijzonder opstandig waren tegen de geldende richtlijnen voor sociale afstand. ‘Ik geef om het lot van jonge mensen wier bewegingsvrijheid ernstig wordt beknot’, zei de minister en merkte op dat hij goed erkent dat ze zich moeten ‘ontwikkelen’ en het vermogen hebben om ‘dingen in het leven te doen’.

Hij voegde eraan toe dat hij ook probeert uit te zoeken hoe aanpassingen kunnen worden gedaan aan de sociale afstandsregels “van de lokale bevolking [level]Daartoe werkt de minister volgens de NOS nauw samen met experts en met de Amsterdamse burgemeester Femka Halsema om ‘de druk te verlichten’, mogelijk met nieuwe digitale oplossingen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws