1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Covid-19-patiënten op ICU daalden deze week met 24 procent; De EU wil dat Nederlanders samenwerken bij het leveren van vaccins

- Advertisement -


Covid-19-patiënten op de intensive care daalden op vrijdag tot 73, vier minder dan de dag ervoor. In de afgelopen week is het aantal patiënten met ongeveer 24 procent gedaald en in de afgelopen maand met meer dan 83 procent, volgens gegevens van het patiëntencoördinatiebureau LCPS.

Buiten de intensive care behandelden ziekenhuizen nog 279 patiënten voor de coronavirusziekte. Dat is een daling van 54 vergeleken met woensdag. “Vooral de klinische bezettingsgraad daalt snel. Dit komt mede door patiënten die eerder op de IC waren en nu voldoende zijn hersteld om het ziekenhuis te verlaten”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners.

Tot op heden behandelden ICU’s 2.905 inwoners voor Covid-19, waarvan 842 zijn overleden, en 1.576 werden behandeld en ontslagen. Er was ook een toename van patiënten zonder Covid-19 op de intensive care, die op vrijdag in totaal 630 waren.

Koopkracht van vaccins

Stella Kyriakides, de Europese commissaris voor gezondheid, zei dat ze steun kreeg van de regeringen van de Europese Unie om te onderhandelen over deals voor het in bulk kopen van coronavirusvaccins voor de EU. Het fonds werd geschat op 2,4 miljard euro en kan worden gebruikt om tot een half dozijn verschillende vaccins aan te schaffen voor de 446 miljoen mensen die in de 27 lidstaten wonen.

Kyriakides maakte de aankondiging tijdens een persconferentie. Daar stelde ze voor dat de alliantie van vier landen van Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië hun inspanningen om soortgelijke overeenkomsten te sluiten, afgelast.

“Beide tracks zouden moeten samenkomen voor de voordelen van alle 27. Dit gaat over samenwerken en niet over concurrentie”, aldus Kyriakides, aldus Reuters.

Overeenkomsten van de Europese Commissie kunnen onder meer de aankoop van vaccins omvatten die veelbelovend zijn, maar die niet slagen in klinische proeven.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws