1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Covid-19-patiënten op ICU vallen opnieuw; “Stabiel verval”, zegt de acute zorgbaas

- Advertisement -


Nieuwe cijfers van de Nederlandse patiëntencoördinator LCPS lieten zien dat intensive care-patiënten die voor Covid-19 werden behandeld voor de derde opeenvolgende dag daalden tot 1.303 patiënten. De afname bij patiënten, 35 in totaal, was de zesde dag van de voorgaande acht waar een afname werd gemeld.

“We zien nu een stabiele daling, wat een gunstige ontwikkeling is”, aldus Ernst Kuipers. Hij is de voorzitter van het LNAZ-netwerk voor acute zorg in het land. Het kan nog wel acht weken duren voordat de intensive care-afdelingen terugkeren naar een normaal niveau, zei Kuipers.

Er waren 1.248 patiënten uit Nederland die werden behandeld in de ICU-faciliteiten van het land. Nog eens 55 werden behandeld in Duitse ziekenhuizen.

De overplaatsing van Nederlandse Covid-19-patiënten naar ICU’s in Duitse ziekenhuizen is grotendeels tot stilstand gekomen, aldus Diederik Gommers van Intensive Care Association NVIC in een brief aan alle ICU-artsen woensdag, meldt de NOS. Toen Nederland voldoende bedden beschikbaar had om alle coronaviruspatiënten die intensieve zorg nodig hebben aan te kunnen, werd besloten de transfers naar Duitsland te “minimaliseren”, aldus Gommers.

‘En om deze optie alleen te gebruiken voor de grootste behoefte.’ Hij voegde toe dat hij buitengewoon dankbaar is voor de hulp die Duitsland heeft geboden.

Gommers benadrukte dat de druk op de Nederlandse IC’s groot blijft. Hij legde uit dat als het aantal coronaviruspatiënten op de ICU daalt tot 1.200, dat nog steeds betekent dat één ICU-verpleegkundige voor drie patiënten moet zorgen, in plaats van de gebruikelijke twee.

“Pas als we zijn teruggeschroefd naar ongeveer 700 IC-patiënten (+500 niet-Covid-patiënten), kunnen we weer in het IC werken volgens onze eigen kwaliteitsnormen.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws