4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Covid-19 test de grens van meer dan een half miljoen; Meer volwassenen die tijd doorbrengen met het lezen van boeken

- Advertisement -


In Nederland zijn zo’n 505.370 duizend slijmzwabbeltesten uitgevoerd om vast te stellen of mensen geïnfecteerd waren met het nieuwe coronavirus dat verantwoordelijk is voor Covid-19, bevestigde het volksgezondheidsagentschap RIVM donderdag. De tests werden op beperkte schaal uitgevoerd, meestal met gezondheidswerkers, tussen maart en half mei, toen toegang werd verleend aan meer mensen.

Per 1 juni heeft iedereen in Nederland contact kunnen opnemen met GGD om zich zonder verwijzing van een arts aan te melden voor een test. In de 17 dagen voorafgaand aan donderdagochtend hebben gezondheidswerkers meer dan 143 duizend tests uitgevoerd, meer dan 28 procent van alle swab-tests die sinds begin maart zijn uitgevoerd.

Het RIVM bevestigde ook dat 6.078 mensen in Nederland zijn overleden aan Covid-19. De verhoging van vier was het gevolg van de registratie van nog één overlijden op elke dag van 15 juni tot 17 juni en een andere op 23 mei.

Drie andere mensen werden ook in het ziekenhuis opgenomen voor de luchtwegaandoening, waardoor het totale aantal ziekenhuisgevallen op 11.835 kwam. Het RIVM zei ook dat deze week nog eens 132 mensen positief testten voor de SARS-CoV-2-coronavirusstam. Tot op heden zijn sinds eind februari 49.319 positief getest op het virus.

Ondertussen zei de helft van de volwassenen die werden ondervraagd door de literaire non-profitorganisatie CPNB dat ze eerder geneigd waren om te lezen dan om voor de televisie te gaan tijdens de coronaviruspandemie. Uit hun onderzoek, uitgevoerd tussen april en juni, bleek dat 52 procent van de volwassenen een boek op papier, op een elektronisch apparaat of een audioboek oppakte, vertelde de organisatie aan de NOS.

“Ik merk het ook aan mijn eigen gedrag. Omdat je oma en opa niet kunt bezoeken of naar een sportclub kunt, plof je sneller op de bank met een boek. Normaal heb ik daar alleen ’s avonds tijd voor”, aldus CPNB’s Eveline Aendekerk in een interview met de omroep.

Fysieke boekhandels profiteerden niet van het extra lezen, waarbij consumenten zich tot websites wendden. voor hun aankopen. Brick-and-mortar-boekverkopers zagen de omzet met 24 procent dalen, ofwel ongeveer 15 miljoen euro. Ondertussen groeide de webgebaseerde verkoop met 33 procent.

‘Bijzonder opvallend is dat de informele lezer, mensen die eens per kwartaal een boek lezen, meer begon te lezen. Zeker in de beginperiode van het coronavirus bleek lezen een ontsnapping. Veel mensen waren klaar met het nieuws en konden niet naar een concert of toneelstuk gaan, maar afleiding nodig hadden. “

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws