5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Covid-19: Tot nu toe geen groot effect op de woningverkopen in Nederland

- Advertisement -


Tot nu toe heeft het coronavirus volgens het Kadaster geen grote invloed gehad op de woningmarkt in Nederland. Het aantal vragen over woningen voor verkoop nam wel af, met name na dagen dat de regering maatregelen aankondigde om het virus te beteugelen, maar het aantal verkochte woningen bleef grotendeels ongewijzigd.

Na 12 maart, toen de regering de eerste maatregelen tegen het coronavirus aankondigde, waarbij iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, nam het aantal individuele verzoeken om informatie over een woning met 54 procent af. “Potentiële kopers vragen voor 2,95 euro informatie op over het huis waarin ze geïnteresseerd zijn, zoals de laatste verkoopprijs of de verkoop van het huis”, zegt Paul de Vries, woningmarktdeskundige bij het Kadaster.

Het Kadaster heeft geconstateerd dat het aantal mensen dat om informatie heeft gevraagd in de dagen nadat de regering nieuwe maatregelen heeft aangekondigd, is gedaald. Het aantal privébezoeken aan de website van het Kadaster daalde ook na de aankondiging van de eerste maatregelen met 28 procent, maar herstelde zich daarna.

De regio’s die het eerst door het coronavirus werden getroffen, zoals Noord-Brabant, zagen de vraag naar informatie over woningen afnemen voordat de regio’s met minder infecties. ‘Het aantal vragen springt nu terug’, zegt De Vries. ‘Maar het is nog niet op het niveau van vóór 12 maart.’

De afname van informatieverzoeken komt tot dusver niet tot uiting in de verkoopcijfers. Het aantal woningtransacties is in week 11 met 64 procent afgenomen en in week 13 met 27 procent in vergelijking met de week ervoor, maar volgens het Kadaster ‘vindt deze afname al een aantal jaren in deze periode plaats, en daar kan een seizoensgebonden effect zijn “. In week 12 is het aantal woningtransacties met 44 procent gestegen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws