4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Covid-19: Trials, MP-debatten geannuleerd, NL stopt met het opnemen van asielzoekers

- Advertisement -


Strenge maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van coronavirus Covid-19 tegen te gaan, hebben gevolgen voor alle aspecten van Nederland. De meeste rechtszaken en parlementaire debatten zijn geannuleerd. Dienstverlening aan de gemeenschap is opgeschort. En Nederland neemt asielzoekers niet meer op. Ook freelancers die plots niet meer naar het werk kunnen gaan, hebben problemen.

De rechtbanken in Nederland zijn dinsdag gesloten en alleen de meest urgente rechtszaken worden nog afgehandeld, meldt de NOS. Het gaat om zaken waarin een rechterlijke beslissing niet kan worden uitgesteld, omdat de rechten van een verdachte of procespartij worden geschonden. Het gaat bijvoorbeeld om het aanwijzen van verdachten, faillissementen, hoorzittingen over verplichte zorg en familiezaken over uithuisplaatsingen of toezicht. Bij deze hoorzittingen, die zoveel mogelijk via video- of telefoonverbinding plaatsvinden, is geen publiek toegestaan.

De autoriteiten zullen contact opnemen met mensen die volgens plan binnenkort bij een rechtszaak betrokken zullen zijn. Anderen wordt aangeraden dit in de gaten te houden rechtspraak.nl.

Een woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland bevestigde aan de NOS dat de veroordeling van Gokmen T., de vermoedelijke schutter bij een massaschietpartij op een Utrechtse tram een ​​jaar geleden woensdag, op vrijdag doorgaat zoals gepland. Hij kon nog niet zeggen hoe die hoorzitting eruit zou zien. ‘We bespreken nog steeds hoe en wat.’

Het merendeel van de debatten in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, wordt de komende weken ook afgelast, aldus kamervoorzitter Khadija Arib, meldt NU.nl. Alleen de noodzakelijke debatten zullen doorgaan, waaronder een over het coronavirus die voor woensdag is gepland. Deze beslissing is genomen in overleg met de leiders van de politieke partijen.

Ook de Eerste Kamer, de Eerste Kamer, is de komende weken gesloten.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schort de uitvoering van taakstraffen op van maandag tot minimaal 6 april, meldde hij in een brief aan het parlement, aldus NU.nl. Maatschappelijke dienstverlening op veel sociale locaties, zoals verzorgingshuizen, is niet meer mogelijk. En omdat de reclassering de komende tijd waarschijnlijk te maken zal krijgen met personeelstekorten, is taakstraf op haar eigen locaties niet meer verantwoordelijk, zei hij.

Grapperhaus maakte ook bekend dat asielzoekers en andere vreemdelingen die in Nederland aankomen, niet meer worden toegelaten tot opvanglocaties van de centrale instantie voor opvang van asielzoekers COA. Immigratie- en nationalisatiedienst IND stopt de komende periode ook met identificatie, registratie en hoorzittingen. De minister zei niet wat er met asielzoekers zal gebeuren, maar beloofde alleen “zo spoedig mogelijk verder uit te werken”.

Het coronavirus en de maatregelen daaromheen hebben gevolgen voor de ongeveer 1 miljoen freelancers in Nederland – zelfstandigen zonder werknemers. Maar ze kunnen er niet op rekenen dat de overheid haar te hulp schiet, stelt minister Eric Wiebes van Economische Zaken op televisieprogramma WNL op Zondag. ‘Het zal voor veel freelancers een daling van het inkomen betekenen. Die hebben ze ook zelf gekozen’, zei hij. ‘De freelancers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben dat risico bewust zelf genomen.’

Hij wees erop dat freelancers ook gebruik kunnen maken van belastingverlagingen die de regering vorige week aankondigde, om ondernemers te helpen die worstelen met het coronavirus. Ze kunnen geen gebruik maken van de verlenging van de arbeidstijdverkorting, een regeling die werknemers in staat stelt hun baan te behouden met overheidsgeld. Maar ze kunnen wel gebruik maken van de zogenaamde Bbz, een bestaande regeling voor zelfstandigen die in financiële moeilijkheden komen. Als zij aan de voorwaarden voldoen, kunnen freelancers van deze regeling gebruikmaken door contact op te nemen met hun gemeente.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws