4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Covid-19: Universitaire ziekenhuizen die antilichamen tegen neusvloeistof testen, efficiëntie van tbc-vaccin

- Advertisement -


Het Radboud Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht werken samen aan twee coronavirusgerelateerde onderzoeken. Ten eerste onderzoeken ze of Covid-19-antilichamen in neusvloeistof kunnen worden aangetroffen als de infectie te mild was om deze in het bloed te laten verschijnen. En ten tweede testen ze of het tuberculose-vaccin het beloop van het coronavirus bij ouderen beïnvloedt, meldt de NOS.

Wereldwijd worden massaal bloedtesten gedaan om de “kudde-immuniteit” tegen het coronavirus te bestuderen. Maar vorige week vertelde Jaap van Dissel van gezondheidsinstituut RIVM aan het parlement dat mensen met alleen milde symptomen niet veel antistoffen in hun bloed hebben. Na virale infecties in de luchtwegen kunnen soms antilichamen worden gedetecteerd in de neusvloeistof, maar niet in het bloed. De ziekenhuizen willen kijken of dat ook bij het coronavirus het geval is.

Bij deze studie waren 50 families betrokken, waarvan één persoon positief was getest op Covid-19. De deelnemers zullen in de loop van een maand meerdere keren neusvloeistof moeten verzamelen en opsturen en een dagboek moeten bijhouden waarin hun symptomen worden geregistreerd. De ziekenhuizen gaan eerst op zoek naar antistoffen en onderzoeken vervolgens of de antistoffen, indien aanwezig, de vermenigvuldiging van het virus kunnen blokkeren.

De eerste resultaten van dit onderzoek worden over een maand of twee verwacht.

De tweede studie betreft het tuberculose-vaccin en welk effect het heeft op het coronavirus bij mensen van 60 jaar en ouder. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het BCG-tuberculose-vaccin het immuunsysteem stimuleert en leidt tot een betere bescherming tegen griep. De onderzoekers willen weten of dit ook voor het coronavirus geldt. De helft van de in totaal 1.600 deelnemers krijgt het vaccin, de andere helft een placebo. Uit de studie moet blijken of het vaccin een verschil maakt in het aantal infecties en de ernst van de symptomen.

De ziekenhuizen zijn op zoek naar mensen die mee willen doen aan dit onderzoek. Bent u geïnteresseerd en 60 jaar of ouder, stuur dan een e-mail naar [email protected] voor de regio Nijmegen of [email protected] voor de regio Utrecht.

In maart zijn de academische ziekenhuizen gestart met een vergelijkbaar onderzoek onder 1.500 ziekenhuismedewerkers. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. De onderzoekers wilden dit vaccin ook testen bij ouderen, omdat ouderen meer risico lopen te overlijden aan het coronavirus.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws