6.2 C
Utrecht
zaterdag, januari 22, 2022

Covid booster shot afsprakensysteem gemakkelijk te bedriegen

- Advertisement -


In het digitale registratiesysteem voor het aanvragen van een boosterprik is een optie opgenomen waarmee mensen die nog geen recht hebben op injectie een afspraak kunnen maken voor een injectie. Het is dus nu al mogelijk voor mensen die ruim een ​​half jaar geleden hun coronavirusvaccin hebben gekregen om een ​​afspraak in te plannen door simpelweg het verkeerde geboortejaar in te voeren, blijkt uit onderzoek van het ANP. “Het systeem is kwetsbaar”, zegt een woordvoerder van GGD GHOR. “We hebben ervoor gekozen om het systeem niet onnodig stil te leggen. Het is een berekend risico dat mensen er misbruik van kunnen maken.”

De online coronavirussystemen van de overheid kampen sinds begin dit jaar met verschillende problemen. Zo was er medio november vertraging bij het doorgeven van de besmettingscijfers door een telecomstoring bij een leverancier. In juli maakte een DDoS-aanval op de website coronatest.nl het tijdelijk moeilijk voor mensen om een ​​afspraak te maken voor een test of vaccinatie. Ook het Nederlandse systeem voor besmettingsregistratie kent fouten. Door een technische storing is woensdag een onjuist aantal besmettingen gepubliceerd.

Op dit moment kunnen mensen geboren in of vóór 1940 digitaal een afspraak inplannen voor een boosterprik, volgens het vaccinatiebesluit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Iedereen kan dus een afspraak maken door geboortejaar 1940 of eerder in te voeren, ook als het systeem toegang heeft tot het juiste geboortejaar en andere persoonsgegevens via DigiD waarmee de afspraak gemaakt wordt.

GGD GHOR Nederland laat weten dat er aan het einde van de dag een geautomatiseerde controle plaatsvindt op basis van de ontvangen gegevens. “Hiermee wordt automatisch gecontroleerd of het juiste geboortejaar is ingevuld aan de hand van het BSN-nummer gekoppeld aan het DigiD-account. Mensen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie (op basis van het geboortejaar) worden er automatisch uitgefilterd en vervolgens opgezegd.” aldus de organisatie. Hoe vaak dit is gebeurd, kan de woordvoerder niet zeggen. “Wij zijn niet de politie”, benadrukte de GGD GHOR.

De overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten die de meeste boostershots toedienen, vraagt ​​”iedereen echt op zijn beurt af te wachten”. “Als je doorzet en fraude pleegt bij het invullen van de gegevens, neem je de plaats in van iemand die deze vaccinatie misschien nog meer nodig heeft dan jij. Er is een vaccin voor iedereen beschikbaar, maar wacht op je beurt en je uitnodiging”, een zei een woordvoerder in een verklaring.

Een persoon die meer dan zes maanden geleden zijn tweede vaccin had gekregen, maar in 1968 werd geboren, omzeilde de procedure door het onjuiste geboortejaar 1938 in te voeren. De persoon kreeg uiteindelijk verschillende opties om hun booster in het komende weekend te krijgen, maar maakte geen afspraak. Een andere bron die ook ruim een ​​half jaar geleden is ingeënt, heeft een afspraak gemaakt met het valse geboortejaar 1937. Het werkelijke geboortejaar van de persoon is 1967.

Op het afsprakenscherm staat duidelijk vermeld dat de medewerkers op de vaccinatielocatie uw legitimatiebewijs controleren. De uitnodiging moet ook worden bijgevoegd. “Ook doen we een controle op locatie”, aldus de GGD GHOR. “Al gaat dat misschien niet altijd even goed.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws