1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Daling in Covid-19 sterfgevallen en ziekenhuisopnames gaat door; RIVM overweegt exit-strategieën

- Advertisement -


Volgens Nederlandse gezondheidsfunctionarissen zijn woensdag minimaal 48 mensen met coronavirus overleden en dinsdag 46 doden meer dan eerder werd gedacht, waarmee het totaal aantal sterfgevallen in Nederland op 3.315 komt. Tot dusverre kent het bureau dinsdag 74 sterfgevallen, met aanpassingen aan eerder vrijgegeven gegevens die teruggaan tot 21 maart, waardoor het totale aantal doden met 181 steeg.

Het zet een neerwaartse trend voort in gevallen van fataal coronavirus sinds 31 maart, toen bekend was dat 163 waren overleden. Dat zijn de bekendste sterfgevallen die verband houden met het coronavirus op een bepaalde dag.

Ten minste 70 mensen die in Nederland positief op het virus testten, werden woensdag in het ziekenhuis opgenomen, met een gestage daling sinds 24 maart, toen 559 nieuwe patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. Gegevens die donderdag door het RIVM zijn vrijgegeven, hebben 182 ziekenhuisopnames toegevoegd aan hun telling met aanpassingen van gegevens die teruggaan tot 14 maart naarmate meer testresultaten werden uitgevoerd en bekend werden.

Tot op heden kent het RIVM 9.309 ziekenhuisopnames in Nederland van patiënten met coronavirus, waaronder patiënten die worden behandeld voor Covid-19, de door het virus veroorzaakte luchtwegaandoening.

Uit de donderdag vrijgegeven gegevens blijkt dat 147.948 mensen in Nederland zijn getest op coronavirus. Van die groep hebben 29.214 positief getest, een stijging van 1.061 ten opzichte van woensdag vrijgegeven cijfers.

Afstandsmaatregelen en exitstrategieën

RIVM-directeur Jaap van Dissel gaf donderdag zijn wekelijkse update over de stand van zaken rond het coronavirus aan het parlement. Volgens Van Dissel zorgden sociale afstandsmaatregelen ervoor dat mensen in Nederland 64 tot 75 procent minder contact met elkaar hadden, waardoor de besmetting afnam. ‘Dus de maatregelen werken’, zegt hij, meldt de NOS.

Het infectiepercentage – hoeveel andere mensen een Covid-19-patiënt infecteert – is momenteel minder dan 1. Meer dan 1 is riskant, omdat dan te veel mensen geïnfecteerd raken, waardoor de gezondheidszorg overbelast dreigt te raken.

Door de aard van het coronavirus raken ondanks de maatregelen nog steeds veel mensen besmet, vertelde Van Dissel aan de parlementariërs. ‘Blijkbaar kan dit virus relatief gemakkelijk van de ene persoon op de andere overgaan’, zei hij. Maar volgens hem heeft het tekort aan beschermende kleding de verspreiding van het virus niet versneld.

Hij hield vol dat het voor Nederlanders die niet in de zorg werken weinig zin heeft om naar maskers te gaan. Voor het grote publiek zou het voldoende moeten zijn om 1,5 meter uit elkaar te blijven, thuis te blijven als je symptomen hebt en regelmatig je handen te wassen, zei hij.

Het Outbreak Management Team van de overheid krijgt de komende weken een belangrijke taak, aldus Van Dissel. Dat is het overwegen van een exitstrategie. Volgens Van Dissel kunnen de maatschappe- lijke afstandsmaten alleen worden afgebouwd als de gevolgen goed in te schatten zijn en het niet tot een nieuwe grote uitbraak leidt.

Bij het onderzoeken van exitstrategieën kijkt het RIVM ook naar het nemen van verschillende maatregelen per regio, omdat er grote verschillen zijn tussen de regio. Zo is in Noord-Nederland het aantal coronavirusinfecties erg laag, terwijl Noord-Brabant duizenden infecties heeft.

Hij schetste dat een regionale aanpak voor- en nadelen heeft. Het voordeel is dat bedrijven sneller kunnen heropenen en dat mensen meer kunnen doen. Maar het kan ook ongewenste stromen mensen veroorzaken.

‘Toen de bars in België sloten, kwamen veel Belgen naar Nederland’, zei hij als voorbeeld. Het zal ook duidelijke en beknopte informatie erg belangrijk maken, aangezien verschillende maatregelen in verschillende delen van het land voor verwarring kunnen zorgen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws