De aandelenruilovereenkomst van Naspers-Prosus blijft een oplossing voor de korte termijn


Het is een van de meest succesvolle investeringen aller tijden. De $ 32 miljoen (R452 miljoen) die Naspers in 2001 in China’s Tencent investeerde, is nu meer dan $ 200 miljard (R2,8 biljoen) waard. Maar het Zuid-Afrikaanse bedrijf zal misschien nooit de volle vruchten van die weddenschap kunnen plukken, want de manier waarop indexbeleggen werkt, betekent dat Naspers gewoon te groot is om door zijn thuismarkt te worden ingeslikt.

Door het belang in Tencent is Naspers het grootste bestanddeel van de Johannesburg Stock Exchange geworden, goed voor bijna een kwart van de weging van de index. Dat levert problemen op voor grote beleggers die de index volgen en zich vaak beperken tot slechts 12% van hun portefeuille in één aandeel. Omdat telkens wanneer de koers van het Naspers-aandeel stijgt, wat in overeenstemming zou moeten zijn met de winsten van Tencent, het meer van hun portefeuilles in beslag neemt en ze hun bezit moeten verkleinen.

Dit alles houdt de aandelen van Naspers grotendeels vlak, zelfs als de activa waardevoller worden. De aandelen worden consequent verhandeld met een grote korting op de waarde van hun investeringen, niet in de laatste plaats het belang van Tencent.

Het raadsel heeft Chief Executive Officer Bob van Dijk en Chief Financial Officer Basil Sgourdos gedwongen om steeds creatievere manieren te vinden om de kapitaalstructuur aan te passen in een poging om de korting te verminderen. In 2019 hebben ze de holding Tencent en andere technologie-investeringen ondergebracht in een in Amsterdam genoteerde dochteronderneming genaamd Prosus, waar de twee leidinggevenden dezelfde rollen vervullen. Naspers behield 73% van het nieuwe bedrijf, terwijl het beteugelen van de korting – voor een tijdje tenminste. Met een marktkapitalisatie van $ 141 miljard is Prosus een van de drie grootste technologiebedrijven van Europa.

Het probleem is dat zolang Tencent blijft groeien, Naspers te groot zal blijven worden voor Zuid-Afrikaanse investeerders. Woensdag van Dijk en Sgourdos een nieuwe gok gemaakt, waarin wordt aangeboden om Naspers-aandeelhouders hun aandelen te laten ruilen voor Prosus-aandelen. De zet is slim, voor zover het gaat: het geeft Prosus een grotere free float en verlaagt de Naspers-weging op de Johannesburg-beurs tot ongeveer 14%. Dat moet beide bedrijven ten goede komen. De aandeelhouders van Naspers behouden een even groot belang in Prosus, terwijl Naspers zelf zijn economisch belang in het Nederlandse bedrijf verkleint.

Maar dit ziet er wederom alleen maar uit als een tijdelijke oplossing. Zelfs met 14% is de weging nog steeds hoger dan de concentratie van 12% waar veel beleggers zich prettig bij voelen. Mocht de aandelenkoers van Tencent zich herstellen, dan zal de korting op Naspers zeker weer toenemen.

Er is niet veel meer financiële afstemming dat Van Dijk kan doen. Door de aandelenruil krijgt Prosus 49,5% van de aandelen van Naspers. Meer dan dat en de verandering van zeggenschap zou de bedrijven met een forse belastingaanslag bezorgen – een aanslag die kan oplopen tot tientallen miljarden euro’s. Maar mocht Naspers ‘korting op de waarde van zijn belang in Tencent verder reiken dan de huidige $ 43 miljard, dan kan het de moeite waard zijn om de belastingbetaling op te krikken.

Op een bepaald moment moet hij misschien accepteren dat het onmogelijk is om de volledige waarde van de investering te realiseren. Het zou een optie kunnen zijn om het volledige belang van Tencent om te zetten in een op zichzelf staande houdstermaatschappij.

Voorlopig is het Van Dijk gelukt om op korte termijn een oplossing voor zijn probleem te vinden. Uiteindelijk zal hij op langere termijn moeten nadenken.

Bron: News24

.

Spring naar toolbar