-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

De baas van Air France-KLM geeft bonus en kwart salaris na rij op

- Advertisement -


Benjamin Smith, CEO van Air France-KLM Group, ziet af van de bonus van 122 procent waarvoor hij in aanmerking komt, en ziet af van 25 procent van zijn reguliere salaris, kondigde de luchtvaartgigant donderdag aan. Dit komt slechts enkele uren nadat Air France-KLM donderdag een voorstel heeft aangekondigd om de bonusvoorwaarden aan te passen, waardoor Smith een aanzienlijke bonus op zijn salaris kan ontvangen.

“Ik wil de belofte die ik op 16 maart 2020 heb gedaan, benadrukken en herhalen om mijn beloning tijdens de Covid-19-crisis met 25 procent te verlagen”, zei Smith in een verklaring aan NL Times. “In de context van de zeer moeilijke periode die de Air France-KLM Groep momenteel doormaakt, omvat deze verlaging duidelijk ook het verbeuren van mijn jaarlijkse korte termijn variabele beloning (‘bonus’) voor het boekjaar 2020.”

Smith, die in september 2018 de functie van CEO van Air France-KLM overnam, had in een verklaring op 16 maart al aangegeven bereid te zijn af te zien van zijn salaris. De bekendmaking in een document dat Smith mogelijk wordt gecompenseerd met een bonus bovenop zijn Regulier jaarsalaris van 900 duizend euro schokte politici in Nederland.

De aankondiging was aanleiding voor minister van Financiën Wopke Hoekstra om te betogen dat een dergelijke bonus de onderhandelingen met het bedrijf over overheidssteun zou “bemoeilijken” en dat het plan zou moeten worden geschrapt als de luchtvaartmaatschappij haar kansen wil vergroten. De moedermaatschappij van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia blijft nauw onderhandelen met de Franse en Nederlandse regering om een ​​lening van meerdere miljarden euro’s te bemachtigen die is ontworpen om het bedrijf in leven te houden na een ineenstorting van de vraag als gevolg van de verspreiding van het coronavirus.

In een soortgelijke actie kondigde KLM-CEO Pieter Elbers donderdag ook aan dat hij 20 procent van zijn salaris voor 2020 kwijtscheldt in het licht van de economische druk als gevolg van de Covid-19-pandemie, bevestigde de luchtvaartmaatschappij.

“De impact van COVID-19 op KLM is ongekend”, zei Elbers in een verklaring. “Ik heb er alle vertrouwen in dat KLM deze periode doorkomt en ik ben trots op de flexibiliteit en inzet van alle KLM-collega’s onder deze moeilijke omstandigheden.”

De Nederlandse staat bezit 14 procent van Air France-KLM, net als Frankrijk.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws