2.6 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

De betwiste Georgische stemming leidt tot een boycot van de oppositie

- Advertisement -


De regerende Georgian Dream-partij van Georgië is gepland om zelf het parlement binnen te gaan, nadat al zijn concurrenten hebben geweigerd de resultaten van de stemming van 31 oktober te accepteren.

Met 95 procent van de stemmen geteld, laten de officiële resultaten zien dat Georgian Dream een ​​derde termijn aan de macht heeft, meer dan 48 procent van de populaire stemmen won en bijna de helft van de 30 districtsraces in het hele land domineerde.

Dat zou Georgian Dream meer dan 50 procent van de zetels in de 150-zetelsvergadering geven, genoeg voor de partij om eenzijdig een regering te vormen en de meeste wetten aan te nemen, met uitzondering van wijzigingen in de grondwet.

Maar de potentiële oppositiepartijen – degenen die volgens officiële resultaten genoeg stemmen hebben gekregen om in het parlement te komen – hebben Georgian Dream ervan beschuldigd de verkiezingen te hebben gestolen en aangekondigd dat ze van plan zijn hun mandaat te weigeren.

“Deel uitmaken van dit parlement betekent deel uitmaken van Georgian Dream”, zei Gigi Ugulava, een van de leiders van de oppositiepartij European Georgia, op 2 november.

Negen fracties lijken de drempel te hebben overschreden om vertegenwoordiging in de wetgevende macht te verdienen. Een coalitie onder leiding van de United National Movement (UNM), een oppositiepartij die loyaal is aan de verbannen voormalige president Mikheil Saakashvili, kwam op de tweede plaats met iets minder dan 27 procent van de proportionele stemmen. De kandidaten van de coalitie waren in veel van de districtsraces vrijwel gelijk aan hun Georgia Dream-rivalen.

Hoewel veel van deze districtsraces – waarbij afzonderlijke kandidaten in een geografisch district rijden en een overeenkomstige zetel in de wetgevende macht hebben – gepland staan ​​voor een tweede ronde, kondigt Georgian Dream al de overwinning aan.

“Op basis van de resultaten van de eerste stemronde kan Georgian Dream al een meerderheid vormen en vertrouwen uitspreken in de regering van [Prime Minister] Giorgi Gakharia, ”zei Kakha Kaladze, burgemeester van Tbilisi en de algemeen secretaris van de regerende partij, toen op 1 november vroege terugkeer binnenkwam.

Maar alle andere partijen die de drempel hebben overschreden, hebben geweigerd de officiële resultaten te accepteren en Georgian Dream ervan beschuldigd de stem te hebben gestolen door middel van omkoping, intimidatie en vervalsing.

De dag na de verkiezingen leidden oppositieleiders hun aanhangers in een mars naar het huis op de heuveltop van de miljardair-voorzitter van Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili. Er werd een luidruchtige protestbijeenkomst gehouden voor het glazen paleis van Ivanishvili, dat werd bewaakt door politie-afzettingen.

“We gaan Ivanishvili de keuze van het Georgische volk niet laten stelen”, zei ex-president en UNM-leider Saakashvili in commentaren op televisie uit Oekraïne, waarbij hij supporters aanmoedigde om te “vechten” om hun stemmen te verdedigen. ‘Hij steelt het lot van Georgië en het lot van jullie allemaal.’

Internationale waarnemers zeiden dat ze weliswaar een aantal onregelmatigheden ontdekten, waaronder het gebruik van administratieve middelen door de regerende partij, maar dat de resultaten niettemin over het algemeen vrij en concurrerend waren.

“De parlementsverkiezingen van 31 oktober waren competitief en over het algemeen werden de fundamentele vrijheden gerespecteerd”, zei de belangrijkste internationale waarnemingsmissie, geleid door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, in een verklaring van 1 november.

Internationale waarnemers waren ook sceptisch over het besluit van de oppositie om de stemresultaten onmiddellijk aan te vechten. “Om de resultaten van de verkiezingen op de dag van de verkiezingen aan te vechten is […] geen teken van een volwassen democratie “, aldus de Nederlandse politicus Tiny Kox, die de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa vertegenwoordigde in haar waarnemingsmissie. Hij drong er bij de partijen op aan te wachten op de definitieve resultaten en vast te houden aan de juridische mogelijkheden om onregelmatigheden aan te pakken.

Maar de oppositiegroepen zeiden dat ze genoeg bewijs hadden gezien om te verklaren dat de Georgian Dream de stemming had gestolen. Ze hebben aanhoudende protesten beloofd om de autoriteiten onder druk te zetten voor een herhaling.

“Ik hoop dat ze tot bezinning komen en in het verkiezingsproces blijven, en dan deelnemen aan de parlementaire werkzaamheden”, zei Giorgi Kakhiani, vice-voorzitter van Georgian Dream, op 2 november.

Tot dusver zijn er 450 klachten over schendingen van verkiezingsprocedures ingediend bij de verkiezingsautoriteiten. Zelfs als al deze klachten worden aanvaard, zal Georgian Dream zijn voorsprong behouden, betoogde Kakhiani.

Maar Georgian Dream zal na de massaboycot het parlement helemaal voor zichzelf hebben. Zoals UNM-vertegenwoordiger Nika Melia zei: “We gaan dat ding niet binnen […] die alleen Bidzina Ivanishvili een parlement noemt. “

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws