4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

De controverse rond de racistische grap van voetbalkenner gaat door: legende Edgar Davids weegt mee

- Advertisement -


De Nederlandse voetballegende Edgar Davids verscheen op Studio Sport op zondag en sprak over hoe hij de beslissing van de Nederlandse voetbalteams voor mannen en vrouwen ondersteunt om te boycotten Veronica Inside na controversiële opmerkingen gemaakt door een van de panelleden van de show, Johan Derksen. Zijn opmerkingen volgden op een beslissing van de Nederlandse spelers op de mannelijke en vrouwelijke teams die vrijdag een verklaring aflegden dat ze niet meer zouden deelnemen aan interviews met Veronica Inside nadat panellid Derksen een racistische grap maakte ten koste van burgerrechtenactivist en muzikant Akwasi.

De rapper hield een gepassioneerde toespraak tijdens de Black Lives Matter-bijeenkomst op 1 juni in Amsterdam, waar hij metaforisch suggereerde iemand te schoppen als hij hen in het zwart gekleed zag als Zwarte Piet. Veronica Inside toonde een foto van een man in zwart gezicht die een bord omhoog hield met de tekst ‘Zwarte Piet Lives Matter’, waarop Derksen zich afvroeg of de man wel of niet echt vermomde Akwasi was. Maandag gepubliceerde geruchten suggereerden dat Veronica Inside mogelijk geen reclamepauzes zou hebben op het programma van maandagavond nadat een golf van adverteerders zich had teruggetrokken uit het gebrek aan berouw bij Derksen.

Davids stelt dat de media net als atleten verantwoordelijk moeten worden gehouden. “Het wordt vaak gezegd dat atleten het goede voorbeeld moeten geven, maar dat is ook het geval voor de media, en ze hebben een nog sterker voorbeeld, zij zijn verantwoordelijk voor de informatie die ze aan het publiek verstrekken”. Hij is het niet eens met de suggestie dat spelers op het programma moeten gaan zitten om de kwestie met Derksen in de ether te bespreken.

‘Dit is niet de eerste keer. Dit is al drie, vier jaar aan de gang. Er is vaak over gediscussieerd en als het nog steeds niet tot hem doorgedrongen is, dan zijn er gevolgen ”, zei Davids. In het verleden vergeleek Derksen de Amsterdamse politicus Sylvana Simons met een aap en heeft hij herhaaldelijk mensen van Marokkaanse afkomst, Turkije en de LGBT-gemeenschap in diskrediet gebracht.

Er zijn veel negatieve reacties geweest op de verklaring van Nederlandse spelers, waarbij velen zeiden dat de spelers overdreven reageerden. Bij het zien van een aantal van deze berichten zei Davids: “Als we het hebben over racisme in Nederland, zijn blanke Nederlanders in opstand en dan vraag ik me af wat dat veroorzaakt?”

Liza van der Most, een speler van het Nederlandse vrouwenteam, sprak ook op de show en zei: “We waren snel aan boord omdat we de opmerkingen en de stilte al beu waren.”

Van der Most werd geboren in Colombia met een Colombiaanse moeder en zei racisme te hebben meegemaakt in het voetbal “Er zijn momenten geweest dat ik opmerkingen in het voetbal heb gehoord en ik heb gezegd: ‘Nou ja, ik ben hier ook’, en dan het antwoord is: ‘Ja, maar je bent anders.’ En dat frustreert me nog meer, want nee, ik ben niet anders. Het enige verschil is dat je me hebt leren kennen omdat we in hetzelfde team spelen ”.

Opiniemaker Valentijn Driessen schreef in zijn column in De Telegraaf dat hij wilde dat Georginio Wijnaldum op Veronica Inside zou verschijnen om de kwestie met Derksen te bespreken. Driessen is een prominente gast op de show.

Driessen legde uit waarom hij denkt dat dat nuttig zou zijn. ‘Vertel je verhaal. Laat mensen het leren kennen, geef ze een beeld van wat racisme is, confronteer de kijkers met voorbeelden en laat zien hoeveel pijn het veroorzaakt en hoeveel kinderen eronder lijden ”.

Driessen legde uit waarom hij denkt dat Georginio Wijnaldum de persoon is om dat te doen. “Het is een zware taak, een zware taak, maar een persoonlijkheid als Wijnaldum heeft daar het gewicht voor, hij heeft de lichaamstaal, de status en hij kan zo’n verantwoordelijkheid aan. De verantwoordelijkheid ligt bij mensen van elke kleur: een verantwoordelijkheid om racisme te bestrijden ”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws