De dam van de Nijl zou een confrontatie kunnen veroorzaken tussen Egypte en Ethiopië


CAIRO, Egypte: Egypte en Soedan hebben geweigerd om een ​​aanbod van Ethiopië te bespreken om gegevens te delen over de wateren die worden tegengehouden bij een Ethiopische dam die is gebouwd op de rivier de Nijl.

Er was weinig vooruitgang tussen de drie landen om het damprobleem op te lossen tijdens de onderhandelingen van deze week.

Egypte heeft gezegd dat de dam de stroom van het water van de Nijl zou kunnen verminderen, net als Soedan.

“Ethiopië nodigt Soedan en Egypte uit om dam-operators te nomineren voor gegevensuitwisseling voordat GERD in de komende regenseizoenen wordt gevuld”, zei het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Caïro en Khartoum eisen echter een juridisch bindende overeenkomst over de werking van de dam.

“Soedan is van mening dat het uitwisselen van informatie een noodzakelijke procedure is, maar dat het Ethiopische aanbod om dit te doen op de in hun brief aangegeven manier een verdachte selectiviteit impliceert bij het afhandelen van wat is afgesproken”, zei het Soedanese irrigatieministerie zaterdag.

Nadat er geen vooruitgang was geboekt, gaf Ethiopië een verklaring af waarin stond dat het volgens plan zou doorgaan met het vullen van het reservoir van de dam.

Soedan en Egypte hadden eerder voorgesteld dat de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties als bemiddelaars optreden, naast de voortdurende hulp van de Afrikaanse Unie bij de besprekingen. Ethiopië heeft het voorstel voor externe bemiddeling echter afgewezen.Spring naar toolbar