4.4 C
Utrecht
woensdag, november 30, 2022

De eerste Russische heerser een echte persoon of een mythe

- Advertisement -


Er is zo weinig bekend over Rurik, de stamvader van de Russische Rurikid-dynastie, dat er nog steeds wordt gedebatteerd of hij een echte historische figuur was.

De vroegste vermelding van Rurik is te vinden in de Primary Chronicle (of het ‘verhaal van vervlogen jaren’ in de Russische traditie), de oudste nog bestaande Russische letopis’ (‘kroniek’). Maar het addertje onder het gras is dat de kroniek werd geschreven in de 12e eeuw, ongeveer 150-200 jaar na de dood van Rurik. De schaarste aan informatie is de reden waarom de discussies over Rurik tot op de dag van vandaag voortduren.

Nog steeds van

Still uit “Vikings” (televisieserie uit 2013)

Johan Renck/World 2000 Entertainment, Shaw Media, Octagon Films, Take 5 Productions, 2020

De 8e-11e eeuw in Europa stonden bekend als het ’tijdperk van de Vikingen’, toen Normandische (Noord-Europese) konungs (hoofdmannen) Europese steden, dorpen en staten belegerden, plunderden en belastten. Tegen de 11e eeuw bestonden er ook Normandische nederzettingen in Noord-Amerika. Het was tijdens deze tijd – zoals de Chronicle stelt, in 862 – dat een variag (Varangiaan) genaamd Rurik, en zijn broers (of medewerkers) Sineus en Truvor, naar de Russische landen werden geroepen door verschillende Slavische stammen die de landen rond Novgorod bewonen.

Volgens de Primary Chronicle was de boodschap die het Slavische volk naar de Varangians stuurde: “Ons land is groot en rijk, maar er is geen orde in. Kom heersen en heersen over ons.” Rurik arriveerde toen in Novgorod en werd de heerser ervan, terwijl zijn ‘broers’ za in Beloozero (Sineus) en Izborsk (Truvor). Nadat de broers van Rurik stierven, werd hij de enige heerser over deze landen tot zijn eigen dood in 879, toen de macht toen overging op Oleg de profeet. En dus de Rurikid-dynastie begon.

Maar is dit ooit in de werkelijkheid gebeurd? We zullen beide kanten van het argument presenteren – van historici die denken dat Rurik een echte konung was, en van degenen die beweren dat hij nooit heeft bestaan.

Rurik was een echte historische figuur

Rurik, een fictief portret uit de 17e eeuw.

Rurik, een fictief portret uit de 17e eeuw.

Publiek domein

Aanhangers van de zogenaamde ‘Normandische theorie’ stellen dat Rurik een echte historische figuur was, een Normandisch stamhoofd die aan de basis stond van de toekomstige Russische staat. Historicus Evgeny Pchelov, de belangrijkste aanhanger van de Normandische theorie, en de auteur van Ruriks wetenschappelijke biografie, betoogt dat de variags (Varangians) van de Russische kronieken Noormannen waren, dwz Scandinavische stamhoofden, en dat Rurik zeker een van hen was.

Hij merkt ook op dat Spiridon, de metropoliet van Kiev, in het begin van de 16e eeuw de stamboom van de Moskouse grootvorsten tot Rurik traceerde, terwijl hij ook beweerde dat Rurik een afstammeling was van een familielid van Caesar Augustus (63 v.Chr. – 14 n.Chr.), de Romeinse keizer. Zo moesten de grootvorsten van Moskou worden behandeld als afstammelingen van Augustus, en dus als royalty. Dus voor de staat Muscovy was de realiteit van Rurik een ideologische basis van hun regering. Maar zijn er genoeg bronnen om te bewijzen dat Rurik echt heeft bestaan?

“The Varangians”, door Viktor Vasnetsov, 1909

Viktor Vasnetsov

Archeologisch bewijs bewijst dat in de 9e eeuw, toen Rurik zogenaamd leefde (zijn dood, volgens de kronieken, gebeurde in 879), de landen van Noord-Rusland – Novgorod, Pskov, Izborsk en andere steden – inderdaad onder sterke invloed stonden van de Scandinavische Varangian stammen en handelden met hen. De vroegste Russische namen, zoals Oleg, Gleb, Igor, Rogneda en anderen, hebben Scandinavische wortels, en het woord ‘Rus’, dat later de wortel werd van de naam ‘Russen’, was de naam van de familie waartoe Rurik behoorde volgens de Primary Chronicle.

Veel gerenommeerde Russische historici, waaronder Georgy Vernadsky (1887-1973), Boris Rybakov (1908-2001) en anderen, beweerden dat de Rurik die naar Rusland kwam in Europa bekend stond als Rorik van Dorestad (810-880), een Deense Viking, die het land van Jutland veroverde (nu bekend als het Cimbrian schiereiland), regeerde over de middeleeuwse stad Dorestad, korte tijd Nederlandse landen bezat, waaronder Utrecht, en in zijn latere jaren naar het land van Novgorod kwam en Slavische stammen belastte in ruil voor bescherming.

Rorik van Dorestad (ca. 810 - ca. 880)

Rorik van Dorestad (ca. 810 – ca. 880)

Getty Images

Zoals een andere beroemde Russische historicus van de Middeleeuwen, Anton Gorsky, opmerkt dat in sommige Byzantijnse kronieken naar het Russische volk wordt verwezen als “de mensen afkomstig uit de Franken (een Germaans volk),”, wat duidt op de mogelijkheid van Rurik van Novgorod en Rorik van Dorestad is dezelfde persoon. Er is echter geen zeker en onbetwist historisch of archeologisch bewijs van het bestaan ​​van Rurik, waardoor veel historici eraan twijfelen.

Rurik was een mythe

“De oproeping van de Varangians”, door Aleksey Kivshenko

Aleksey Kivshenko

De Russische historici Elena Melnikova en Vladimir Petrukhin beschouwen het verhaal van de oproeping van de Varangians als een historische mythe. Deze legende komt volgens hen overeen met traditionele volksverhalen over de oorsprong van de staatsmacht en de heersende dynastie, die ook in de oude geschiedenissen van andere volkeren te vinden zijn.

Historicus Igor Danilevsky, een andere gerenommeerde specialist in de geschiedenis van het oude en middeleeuwse Rusland, en de belangrijkste tegenstander van Evgeny Pchelov over de kwestie van het bestaan ​​van Rurik, zegt: “De legende van de oproeping van Rurik is een legende, en we weten het niet als het al enige basis heeft in de werkelijkheid.”

Om zijn punt te bewijzen, benadrukt Danilevsky het volgende feit. Widukind van Corvey (925-973), een middeleeuwse Saksische kroniekschrijver die een eeuw leefde nadat Rurik zogenaamd bestond, en ongeveer een eeuw eerder dan de Primary Chronicle werd gemaakt, noemt in zijn kroniek – ‘The Deeds of the Saxons’ de Britten die de Saksen met ongeveer dezelfde boodschap die de Slaven naar Varangians stuurden: “Ons land is rijk en vruchtbaar, maar we worden constant aangevallen [from other tribes].”

Groothertog Rurik, groothertog Igor, hertog Igor Svyatoslavovich.  Fragment van een muurschildering.  Het paleis van facetten, het Kremlin van Moskou.

Groothertog Rurik, groothertog Igor, hertog Igor Svyatoslavovich. Fragment van een muurschildering. Het paleis van facetten, het Kremlin van Moskou.

Mikhail Kuleshov/Spoetnik

Danilevsky stelt vervolgens dat de chronologie van de Primary Chronicle puur fictief is en om politieke redenen is gemaakt om ideologisch de legitimiteit van de Rurikid-dynastie te ondersteunen, die tegen de 11e eeuw worstelde om de Russische landen te beheersen – terwijl Centraal-Europese en zelfs Oosterse nomadische stammen waren in deze kwestie rivalen van de Rurikids.

* * *

De discussie over de realiteit van Rurik als historische figuur zal waarschijnlijk nooit stoppen onder Russische historici. Het is mogelijk dat enkele nieuw ontdekte bronnen nieuw licht op de zaak werpen. Voor nu is de consensus dat een of andere prins, misschien Rurik, inderdaad de Rurikid-dynastie die uiteindelijk de politieke macht in Rusland overnam en Moskou tot hoofdstad maakte. 862 wordt nog steeds beschouwd als het startjaar voor de Russische politieke geschiedenis. Rusland werd echter niet in 862 als staat gevormd – dat gebeurde veel later, waarschijnlijk in de 15e eeuw, onder de Grote Prins van Moskou, Ivan III.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws