De Filippijnen protesteren opnieuw tegen Chinese schepen in betwiste wateren


MANILLA, Filippijnen: De Filippijnen hebben formeel geprotesteerd tegen wat zij omschrijven als de voortdurende “illegale aanwezigheid en activiteiten” van China in de Zuid-Chinese Zee, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Manilla heeft gezegd dat de aanwezigheid van China nabij het eiland Thitu een “onophoudelijke inzet, langdurige aanwezigheid en illegale activiteiten van Chinese maritieme middelen en vissersschepen” is geworden.

De Filippijnen eisten dat China zijn schepen zou verwijderen.

Manila heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen de aanwezigheid van honderden Chinese vissersboten in de 200 mijl lange exclusieve economische zone van de Filippijnen.

De Filippijnen hebben gezegd dat de Chinese boten worden bemand door soldaten. De Chinese regering zegt echter dat de boten worden bemand door vissers.

“De Pag-asa-eilanden maken integraal deel uit van de Filippijnen, waarover het soevereiniteit en jurisdictie heeft”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Thitu, in de Filippijnen bekend als Pag-asa, ligt 450 kilometer van het vasteland van de Filippijnen. Het is de grootste van acht riffen, scholen en eilanden in de Spratly-archipel.

Om zijn aanwezigheid uit te breiden, heeft China landingsbanen, hangars en grond-luchtraketten gebouwd op Subi Reef, 24 km van Thitu.

Sinds president Rodrigo Duterte in 2016 aantrad, zijn er door de Filippijnen meer dan 50 protesten tegen China ingediend.

Naast de Filippijnen hebben ook Brunei, Maleisië, Taiwan en Vietnam aanspraken op eilanden in het gebied.

In 2020 oordeelde een internationaal tribunaal de claim van China in de Zuid-Chinese Zee.

.

Spring naar toolbar