De Haagse Gezondheidszorg beperkt het traceren van contacten


Door een tekort aan personeel zijn er problemen met het traceren van contacten met het coronavirus in de regio Haaglanden, waaronder Den Haag, Zoetermeer, Westland, Delft en vijf andere gemeenten vallen. Bewoners die daar positief testen op het virus, zullen zonder hulp van de GGD contact moeten opnemen met degenen met wie ze contact hebben gehad.

Enkele risicovolle contacten zullen nog worden gebeld door de GGD, zoals ouderen, zorgverleners en mensen met een verzwakt immuunsysteem. De rest ontvangt een brief waarin ze worden geïnformeerd over hun nauwe contact met een besmette persoon.

De GGD Haaglanden is de derde regio die met een dergelijke problematiek wordt geconfronteerd, waarbij Amsterdam en Rotterdam in augustus zowel bron- als contactonderzoeken gedurende enkele weken hebben afgesneden. Ook de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn sinds het begin van de zomer het meest getroffen door nieuwe coronavirusinfecties en Covid-19-ziekenhuisopnames.

Een woordvoerder van de moederorganisatie van de gezondheidsdiensten, GGD GHOR, vertelde omroep NOS dat de situatie “gespannen” was omdat ook andere regio’s zouden kunnen bezwijken onder de personeelsbehoefte. Ook een landelijk tekort aan contactrechercheurs is mogelijk, aldus de woordvoerder.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei vanaf het begin van de pandemie dat bron- en contactopsporing een cruciaal middel was om het coronavirus onder controle te houden. “We hebben veel extra mensen aangenomen, maar omdat het zo ontzettend druk is, is het gewoon niet meer mogelijk om iedereen te bellen”, zegt de woordvoerder tegen de NOS.

Spring naar toolbar