1.5 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

De huren stijgen ondanks de coronaviruscrisis

- Advertisement -


Ondanks de coronaviruscrisis krijgen veel huurders in Nederland vanaf 1 juli te maken met huurverhogingen. In plaats van de jaarlijkse huurverhogingen als gevolg van de crisis uit te stellen, kozen veel verhuurders voor meer gematigde verhogingen dan normaal, zeiden ze tegen het Financieele Dagblad. Maar huurdersvereniging Woonbond meldt dat het forse stijgingen krijgt.

De belangengroep voor institutionele beleggers IVBN adviseerde haar leden om door de crisis de huurverhogingen te beperken tot inflatie plus 1 procent in plaats van de gebruikelijke inflatie plus 2,5 procent. Hoeveel dat precies zal zijn, hangt af van de inflatie in het huurcontract. In april was de inflatie 1,4 procent en eind 2019 2,6 procent.

Amvest, met meer dan 20 duizend huurders, verhoogt de huren met 2,6 procent per juli. Bij Vesteda, 27 duizend huurwoningen, stijgen de huren met gemiddeld 2,5 procent. Syntrus Achmea, 23.500 huurwoningen, vertelde FD dat het de huren met inflatie plus 1 procent verhoogt.

Annemarie Maarse van Syntrys Achmea vertelde de krant dat ze besloten hebben om liever een “oplossing op maat” te vinden voor huurders die door de crisis in financiële problemen komen dan de huurverhoging uit te stellen. ‘Voor onze huurders betekent het uitstellen van de huurverhoging tot 1 oktober een meevaller van 25 euro per maand. Voor huurders die echt door de crisis worden getroffen, is 25 euro een bedrag dat hen weinig baat’, zei ze. Amvest en Vesteda vertelden FD ook dat huurders in nood bij hen terecht kunnen voor een oplossing op maat. Beiden zeiden dat slechts ongeveer 1 procent van hun huurders aangaf problemen te hebben.

Volgens een onderzoek van woningcorporatie Aedes heeft ongeveer een op de tien woningcorporaties besloten de huurverhoging uit te stellen vanwege de coronaviruscrisis. De rest verhoogt de huurprijzen met gemiddeld 2,5 procent – onder het inflatiepercentage van gemiddeld 2,6 procent, wat in lijn is met de Sociale Huurovereenkomst met Woonbond. Ongeveer 14 procent van de huurstijgingen van woningcorporaties ligt boven de inflatie.

Volgens Vastgoed Belang, belangenorganisatie voor particuliere vastgoedbeleggers, heeft een deel van de investeerders besloten de huurverhoging dit jaar uit te stellen of zelfs op te geven. Voor het overige pleitte Vasgoed Belang voor een “gematigde” verhoging.

Maar volgens woonbond Woonbond zijn niet alle verhuurders redelijk. ‘Er zijn nog aardig wat meldingen van huurprijzen die simpelweg met de volle slag worden verhoogd. Vaak gaat het om inflatie plus vijf procent. Dat is sowieso bizar hoog, maar nu helemaal’, zei Woonbond-directeur Paulus Jansen tegen de krant.

In de afgelopen weken hebben huurdersorganisaties opgeroepen om de huurverhogingen voorlopig uit te stellen, met het argument dat veel huurders door de coronaviruscrisis mogelijk een lager inkomen krijgen. Linkse oppositiepartijen en de PVV deden een beroep op het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat Huisvesting dekt, om alle huren in Nederland te bevriezen. Maar het ministerie koos ervoor om het mogelijk te maken om aflopende huurcontracten te verlengen en om met verhuurders af te spreken om tijdens de crisis niemand uit te zetten.

Het ministerie vertelde FD nu dat huurders die hulp nodig hebben bij hun huur, het beste bereikt kunnen worden met maatwerk en niet met een stop voor alle huurverhogingen. Huurverhogingen zorgen er ook voor dat er in bestaande huurwoningen kan worden geïnvesteerd, bijvoorbeeld om ze duurzamer te maken, en dat nieuwbouw kan doorgaan, aldus het ministerie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws