2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

De magie uitpakken van Nijntje, een eenvoudig getekend vriendje in de vorm van een konijn

- Advertisement -


Visueel kan ze niet veel eenvoudiger worden. Een wit konijn uitgesneden, stippen voor de ogen en een klein kriskras mondje. Maar Nijntje is een blijvend vertederend konijn.

Riep nijntje in de moedertaal Nederlands van de auteur, Nijntje is oorspronkelijk gemaakt door Dick Bruna voor zijn zoon. Nu 65 jaar later, Nijntje blijft universeel populair.

Nijntje-boeken zijn verkrijgbaar in 50 talen en hebben miljoenen verkocht van exemplaren over de hele wereld. EEN stop-motion geanimeerde televisieserie bracht meer wereldfaam en een Nijntje museum in Bruna’s geboorteplaats Utrecht werd in 2016 opgericht.

Bruna, die stierf in 2017, was stopte naar verluidt dagelijks in de buurt van zijn huis voor selfies met tienerfans en nijntje-merchandise valt zwaar op in trek Japanse tulpenfestivals.

Een tentoonstelling, Nijntje & vriendjes, wordt binnenkort geopend in de QUT Art Museum Gallery. Als directeur Vanessa Van Ooyen heeft opgemerkt, Bruna’s illustraties hebben een bedrieglijke eenvoud, wat de kunst erachter logenstraft.

Lees verder: Kinderboeken moeten divers zijn, anders zullen kinderen opgroeien in de overtuiging dat wit superieur is

Shades of Mondrian

Het is juist die eenvoud die Nijntje deels haar langdurige charme geeft. De illustraties zijn meteen aantrekkelijk, zelfs voor heel kleine kinderen.

Onderzoekers hebben dat betrouwbaar gevonden positieve reacties op eenvoudige kromlijnige vormen lijken al vroeg tijdens de ontwikkeling aanwezig te zijn, voordat de taal wordt verworven. Onderzoekers zijn ook van mening dat kinderen meer positieve emoties, zoals geluk of opwinding, associëren met felle kleuren. Bruna leek dit vanaf het begin instinctief te begrijpen.

De kleurblokken – Bruna noemde landgenoot Piet Mondriaan en Henri Matisse als inspiraties – hebben een universaliteit voor hen. De instellingen zijn niet landspecifiek en als het landschap wordt afgebeeld, kan deze ook overal en altijd als van toepassing worden gelezen. Bruna schreef voor een illustratietentoonstelling in 2005:

Nijntje is antropomorf, een klein wit konijn dat veel van de alledaagse dingen doet die veel kinderen doen. Ze werd “geboren” toen de auteur op vakantie was met zijn gezin en begon zijn zoon verhalen te vertellen over een klein konijn in de tuin.

In verhalenboeken speelt Nijntje met vriendjes, gaat ze op stap met haar ouders, helpt mee met het schilderen van haar kamer, gaat naar de dierentuin en het strand en helpt in de tuin. Er schuilt een heiligheid en onschuldige vreugde in de gemakkelijk herkenbare verhalen.

Sommige boeken helpen om mogelijk moeilijke situaties of ervaringen vertrouwd en minder beangstigend te maken, zoals wanneer nijntje naar het ziekenhuis gaat. Nijntje is ongerust, maar wordt opgewacht door een vriendelijke verpleegster die haar helpt met het uitkleden en aantrekken van ziekenhuiskleren en die nijntje een prikje geeft voor de operatie (wat niet zoveel pijn deed als ze had gevreesd). Als ze wakker wordt uit de narcose, wordt Nijntje getroost door de aanwezigheid van de verpleegster en daarna op bezoek van haar ouders.

De schoolactiviteiten van nijntje zullen bekend zijn bij kinderen die al met formeel onderwijs zijn begonnen en aantrekkelijk en intrigerend voor degenen die zich klaarmaken om te beginnen.

Vriendschap staat sterk in de boeken. De wandeling van nijntje met vriendinnen naar school is hartelijk en uitbundig en bij aankomst worden ze verwelkomd door de juf. Al snel geniet nijntje van leren schrijven, optellen en – haar favoriet – luisteren naar de juf die een verhaaltje voorleest.

Lees verder: 5 redenen waarom ik altijd prentenboeken voor kinderen krijg met Kerstmis

Gemakkelijk af te lezen voor kleine handen

Door het formaat van de meeste nijntje-boeken (16 centimeter in het vierkant) zijn ze gemakkelijk vast te houden voor kleine lezers en voorlezers.

De taal is toegankelijk, maar betuttelt jonge lezers niet en praat niet tegen hen. Het rijm en de structuur van veel van de verhalen geeft ze vier regels op elke pagina, waarbij de tweede en vierde regel rijmend zijn.

Deze formule geeft een welkome vertrouwdheid met de boeken.

Bruna schreef en illustreerde meer dan 100 boeken, waaronder veel over nijntje. Er zijn nijntje doe-boekjes, stickerboeken, bordboeken en bijzondere titels zoals Nijntje x Rembrandt waarmee kinderen kennis maken met het werk van twee Hollandse meesters: Rembrandt en Bruna. Nijntje 123 en Nijntje’s ABC boeken gebruiken het personage als een stimulans voor het onderwijzen van fundamentele geletterdheid en gecijferdheid.

Naast schermaanpassingen en de aanhoudende populariteit van de boeken zelf, zijn er veel merchandise artikelen om de aantrekkingskracht van nijntje levend te houden. De koopwaar stimuleert de verkoop en het lezen van boeken en het omgekeerde is ook waar. Nijntje verschijnt op alles van klokken, kussens, sleutelhangers, kleding en broodtrommels tot lampen.

In haar geboorteland Nederland worden nijntje-beeltenissen gedrukt op slabbetjes van baby’s; er liggen knuffels in oer-Hollandse kledij en er is een nijntje kamer bij Keukenhof, de grote bloementuinen van Lisse.

Nijntje is volkomen alomtegenwoordig, haar eenvoudig getekende gezicht is altijd vriendelijk.

nijntje & vriendjes is een gratis tentoonstelling in het QUT Art Museum van 21 november tot en met 14 maart 2021. Daarna gaat het van 3 april tot 13 juni 2021 naar Bunjil Place Gallery in Melbourne.

Auteur: Margot Hillel – Professor, kinderliteratuur, Australian Catholic University Het gesprek

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws