8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

De Nederlandsche Bank waarschuwt voor zware recessie, hoge werkloosheid

- Advertisement -


De effecten van de coronaviruspandemie op de Nederlandse economie zullen volgens de nieuwe schatting van DNB nog jarenlang voelbaar zijn. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,4 procent, bijna twee keer zo hard als tijdens de kredietcrisis van 2009. En de werkloosheid zal dit jaar toenemen tot 4,6 procent van de beroepsbevolking en volgend jaar tot 7,3 procent.

“Het reële BBP per hoofd van de bevolking daalt dit jaar in één klap naar het niveau van 2015”, aldus DNB. De grootste negatieve effecten van de pandemie zullen zich naar verwachting in het tweede kwartaal voordoen. ‘Dit komt niet alleen door de eerste schok van de lockdown, maar ook door de verdere gevolgen voor de uitgaven.’

Het afnemende consumentenvertrouwen, meer onzekerheid en inkomensverlies zullen ertoe leiden dat huishoudens, bedrijven en buitenlandse klanten volgens de centrale bank hun uitgaven aanzienlijk zullen verminderen. De particuliere consumptie daalt dit jaar naar verwachting met 7,6 procent, de bedrijfsinvesteringen met 13,9 procent en de export met 10,9 procent.

De inflatie blijft de komende jaren laag, namelijk 0,8 procent dit jaar, 1,1 procent in 2021 en 1,5 procent in 2022.

De overheidsfinanciën zullen een grote ommekeer maken, gaande van een comfortabel overschot vorig jaar tot een tekort van 6,4 procent van het bbp dit jaar. ‘De regering schrijft in 2021 en 2022 ook rode cijfers.’

DNB verwacht dat de Nederlandse economie in de tweede helft van 2020 langzaam maar zeker begint te herstellen, resulterend in een bbp-groei van 2,9 procent in 2021 en 2,4 procent in 2022. De werkloosheid zal in 2022 afnemen tot 5,7 procent. verwacht.

DNB waarschuwt dat er op dit moment veel onzekerheid is over de verdere ontwikkeling van de coronavirus pandemie, de effectiviteit en gevolgen van contactbeperkende maatregelen. Dit betekent dat de economische prognoses de komende periode aanzienlijk kunnen veranderen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws