4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

De Nederlandse regering verontschuldigt zich niet voor slavernij, want dat zou polarisatie veroorzaken: premier Rutte

- Advertisement -


De regering zal zich niet verontschuldigen voor de Nederlandse slavernijgeschiedenis, zei premier Mark Rutte woensdag in een parlementair debat over institutioneel racisme. Hoewel hij de roep om excuses begrijpt, is dit niet het moment, zei hij. ‘Excuses vormen een risico dat de samenleving verder zal polariseren’, zei hij.

De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, debatteerde over racisme op 1 juli, Slavernijherdenkingsdag in Nederland. Onder meer D66, GroenLinks en ChristenUnie riepen de regering op haar excuses aan te bieden.

‘Ik begrijp de verzoeken en ik weet wat excuses kunnen betekenen’, zei Rutte. Maar de regering overwoog de zaak zorgvuldig en kwam tot de conclusie dat dit niet het moment was. Hij noemde de overwegingen “een strijd”, eraan toevoegend dat de beslissing om zich niet te verontschuldigen niets te maken had met de angst voor financiële claims of repatriëringen. Maar dat de vraag hoe ver terug in de tijd excuses kunnen komen, een overweging was. De zorg dat een verontschuldiging nu alleen maar de polarisatie in de samenleving zou vergroten, was ook een belangrijke factor, zei hij.

GroenLinks-leider Jesse Klaver beschuldigde Rutte ervan te passief te zijn. ‘Het debat is al gepolariseerd, maar racisme is geen debat.’ Hij vervolgde: “Wat racisme altijd kenmerkt, is dat het ten koste gaat van iemand anders. Racisme is ook vaak het probleem van de beoogde persoon: ‘Je verbeeldt je dingen’, ‘Het was maar een grapje’, ‘Wat is je probleem?’, ‘Ik bedoelde het niet zo’, ‘Grapje.’ Ik heb het gevoel dat onze samenleving eindelijk verandert, onder druk van de Black Lives Matter-beweging; de protesten. Dankzij hen worden deze excuses niet langer geaccepteerd. Een spoken word-artiest met een zwarte huid vergelijken met Zwarte Piet is gewoon racisme. Periode.”

D66-leider Rob Jetten wees erop dat de rol van de Nederlandse staat in de slavenhandel littekens heeft achtergelaten die de afstammelingen van tot slaaf gemaakte zwarte Nederlanders nog steeds met zich meedragen. ‘Ze hebben zelf geen slavernij ervaren, maar hebben grootouders die als slaven op plantages zijn geboren. Een grote groep zwarte Nederlanders zegt: zie en voel onze pijn’, zei Jetten. Mogelijke polarisatie zou hier niet de focus moeten zijn, zei hij, de focus zou moeten liggen op ‘de pijn van zwarte Nederlanders’.

“Uitingen van spijt, berouw en schaamte zijn terecht. Maar dat betekent niet dat we historische verantwoordelijkheid nemen voor onze geschiedenis. Dat is alleen mogelijk als we het lijden van veel mensen erkennen en ons verontschuldigen voor onze daden.” Jetten verwees naar de recente verontschuldigingen die de Nederlandse regering had gedaan voor het Nederlandse geweld in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië en voor de rol van de Nederlandse regering bij de vervolging van joden in de Tweede Wereldoorlog. ‘Wat houdt de premier tegen?’ Hij wilde het weten.

Jetten zei dat hij bij het bespreken van race in Nederland veel verhalen hoorde van mannen met een diverse achtergrond die werden afgewezen voor een baan omdat hun naam niet “Mark” is, en jonge zwarte meisjes die niet mochten deelnemen aan een toneelstuk op school omdat ‘er kunnen geen zwarte prinsessen zijn.’

“Het is 2020 en dit is de harde realiteit voor veel van onze landgenoten. Het feit dat al die Black Lives Matter-demonstraties steeds meer mensen wakker maken is goed, maar het verdient ook follow-up in onze systemen, onze instellingen en in ons beleid, “zei Jetten. “Racisme ervaren is ongelijkheid ervaren en de generaties van de toekomst hebben recht op een wereld zonder racisme. Dat zal niet gebeuren na één debat of van de ene op de andere dag. D66 wil daarom een ​​coherente en langetermijnaanpak.”

Rutte benadrukte dat het besluit om zich niet te verontschuldigen het gevolg is van overwegingen van dit moment. ‘Dit debat is ongetwijfeld niet afgelopen’, zei hij. Eerder op woensdag maakte minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken bekend dat een adviesbureau de geschiedenis van de slavernij en de impact ervan op de samenleving van vandaag zal onderzoeken. Rutte geeft aan dat de regering haar standpunt op basis van de bevindingen van dit bureau kan heroverwegen.

Geert Wilders, leider van extreemrechtse populistische partij PVV, vond het debat overbodig. ‘De wereld lijkt gek geworden na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. Na het coronavirus lijkt er wereldwijd een hysterisch ‘discriminatievirus’ te heersen, ‘zei hij. “Ondanks de aanwezigheid van een tool genaamd ‘Akwasi’, is Nederland een van de meest tolerante landen ter wereld. Alleen idioten maken onderscheid op basis van huidskleur en de meeste Nederlanders hebben daarom geen probleem met de kleur van je huid, en dat is maar goed ook. Er zijn wel incidenten, maar vorig jaar zijn er uiteindelijk maar 123 discriminatie-incidenten bij het Openbaar Ministerie ingediend. ”

Zo ver ging de VVD niet. Kamerlid Zohair el-Yassini: “Laten we eerst zeggen dat Nederland een fantastisch land is. Maar ook hier is het niet perfect. Er zijn mensen in onze samenleving die anders worden behandeld vanwege hun huidskleur of afkomst bij het zoeken naar werk, een huis of gewoon op straat ”, aldus VVD-Kamerlid Zohair el-Yassini. ‘En ik weet dit, omdat ik die ervaringen helaas in mijn leven heb meegemaakt. Meerdere keren. Maar voor elke persoon die mij heeft gediscrimineerd, zijn er tien mensen geweest die mij een kans hebben gegeven. ‘

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws