8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

De prijzen voor knoflook en gember stijgen fors boven het coronavirus

- Advertisement -


De uitbraak van coronavirus in China zal naar verwachting de prijzen van knoflook en gember drukken. China is ’s werelds grootste exporteur van deze aromaten, verantwoordelijk voor 80 procent van alle knoflook ter wereld. In Nederland komt 75 procent van alle gember en 66 procent van alle knoflook uit China, blijkt uit cijfers van het CBS. En de deuren van de Chinese pakhuizen vol knoflookbollen en gemberwortels zijn al weken gesloten, meldt de NOS.

“Sinds eind januari is er niets meer uit China”, zei de Nederlandse importeur Danny Deen van Denimpex tegen de omroep. ‘En het is nog niet duidelijk wanneer de magazijnen weer open gaan.’ Deen en andere importeurs zoeken naar Spanje, Chili of Egypte om hun voorraden aan te vullen.

En de schaarste drukt de prijzen al, zei Deen. De prijs voor knoflook uit Spanje steeg binnen enkele weken met bijna 25 procent, van 2,20 euro per kilo naar 2,80 euro. En gember is nog erger. ‘Op 30 januari kostte een doos van 13 kilo gember 22 euro, nu is dat 41 euro.’

Als er niets verandert, denkt Deen dat supermarkten in mei of juni voor lege schappen komen te staan. ‘Dat is nog ver weg. Natuurlijk kan er van alles gebeuren.’

Paul Yin van gemberimporteur B&C Lifestyle vertelde de NOS een soortgelijk verhaal. ‘Er is een groot tekort op de Europese markt’, zei hij. “We hebben onze eigen gemberfabriek in China, maar het virus dwong ons om na Chinees Nieuwjaar gesloten te blijven. We hebben nu nog maar een beperkte voorraad in Nederland.”

Albert Heijn verwacht niet dat klanten veel van de prijsstijgingen zullen opmerken, omdat ze met langlopende contracten met leveranciers afspraken hebben gemaakt over vaste prijzen. ‘De aanvoer van onze gember uit China zit vast. Het kan dus zijn dat we binnen vier weken schaarste krijgen’, zei een woordvoerder van de supermarktketen tegen de NOS. “Maar voorlopig verwachten we dat we de huidige voorraden kunnen halen.” Albert Heijn haalt zijn knoflook altijd uit Spanje.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws