De rechtbank beveelt de Nederlandse regering om de COVID-19-avondklok op te heffen


Het COVID-19-beleid van de Nederlandse regering kreeg dinsdag een zware klap toen een rechter beval dat de uitgaansverbod onmiddellijk werd opgeheven en zei dat de regering haar noodbevoegdheden had misbruikt. De regering ging onmiddellijk in beroep tegen de uitspraak.

Premier Mark Rutte stelde in januari de avondklok in om de verspreiding van COVID-19 te vertragen. De avondklok – die alleen mensen met een dringende behoefte toestaat buiten te zijn tussen 21.00 uur en 04.30 uur – was de eerste van het land sinds de Tweede Wereldoorlog. Het zou eindigen op 9 februari, maar werd vorige week verlengd tot tenminste 3 maart.

De avondklok leidde tot enkele dagen van soms gewelddadige protesten toen het voor het eerst werd ingevoerd. Een groep die meerdere van die protesten leidde, Viruswaarheid (“Virus Truth”), bracht de zaak aan die de rechtbank dinsdag uitsprak.

Op een persconferentie na de uitspraak verdedigde Rutte de avondklok en zei dat het bedoeld was om het virus onder controle te krijgen. Hij zei dat hoewel hij wil dat mensen hun vrijheden hebben, hij ook wil dat ze veilig zijn. Hij drong er bij de mensen op aan de avondklok te blijven gehoorzamen, of het beroep van de regering nu slaagt of niet.

The Associated Press meldt dat een dinsdag gehouden hoorzitting ter behandeling van een verzoek van de regering om de avondklok door te laten gaan, in afwachting van het beroep, na enkele minuten werd stopgezet toen een lid van Viruswaarheid de voorzittende rechter beschuldigde van vooringenomenheid. AP meldt dat het volledige beroep vrijdag in behandeling zal worden genomen.Spring naar toolbar