4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

De regerende partij distantieert zich van foto’s van extreemrechtse leiders in nazi-regalia die in een jeugdgroep worden gedeeld

- Advertisement -


De VVD nam afstand van controversiële foto’s die werden gedeeld in een WhatsApp-groep die in oktober vorig jaar was opgericht om ideeën uit te wisselen over het toen 70-jarig bestaan ​​van de partij. De partij gaat onderzoeken welke leden van haar jongerenorganisatie JOVD deze beelden deelden en als er ook VVD-leden bij zijn, wordt er actie ondernomen, meldt de NOS.

De Telegraaf meldde woensdag dat beelden zijn gedeeld in een JOVD-berichtengroep met PVV-leider Geert Wilders in nazi-uniform en FvD-leider Thierry Baudet aan een galg. Er waren ook foto’s van Adolf Hitler onder jonge vrouwen, en een foto van een jonge zwarte jongen op de fiets met de tekst dat de jongen hard reed omdat de eigenaar van de fiets eraan kwam, aldus de Telegraaf.

Volgens de krant namen ongeveer 200 liberale jeugdleden deel aan deze groep. De groep heeft nu een andere naam en ongeveer 75 leden, meldde de krant. Minstens één lid sprak zich uit tegen de afbeeldingen. ‘Ik – als kleinzoon van een overlevende van de Holocaust – vind die nazi-foto’s behoorlijk smakeloos’, citeerde de Telegraaf. Volgens de krant kreeg hij steun, maar kort daarna werd een andere Hitler-foto geplaatst.

Een woordvoerder van de VVD vertelde de NOS dat de partij deze uitspraken ‘walgelijk’ vindt. Het feest komt er precies achter wie er achter zit, zei hij. Hij speculeert niet over stappen die zullen worden ondernomen voordat de boosdoeners worden gevonden.

Het JOVD-bestuur erkende dat “ongepast materiaal” werd gedeeld in de berichtengroep en noemde het “onaanvaardbaar”. De berichtengroep is niet opgericht door de JOVD en een aantal JOVD-leden die eraan hebben deelgenomen, werden stevig berispt, aldus de jeugddivisie, aldus de NOS.

Onder de groepsleden bevond zich ook een CDA-wethouder, die volgens de Telegraaf de foto van Baudet op de galg deelde. Hij zei dat hij daar spijt van had.

Afgelopen maand was er een controverse rond de jeugdafdeling van extreemrechtse partij FvD over berichten die werden gedeeld in WhatsApp-groepen. Een brief aan het bestuur van de FvD gaf aanleiding tot bezorgdheid over andere leden van de jeugdafdeling van de partij, inclusief haar leiders, waarin “autoritaire, fascistische en / of nationaal-socialistische ideeën” tot uitdrukking kwamen, waaronder “antisemitisme, homofobie en racistisch imperialisme”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws