8.4 C
Utrecht
donderdag, februari 2, 2023

De regering staat op het punt om de leveranciers van coronavirus-tests aan banden te leggen

- Advertisement -


Met rapportage door Jamie de Geir en Zack Newmark.

Bedrijven die zelftestkits verkopen om te bepalen of een persoon al dan niet Covid-19-antilichamen heeft, zullen onder toezicht en toezicht van verschillende Nederlandse overheidsinstanties komen te staan. Geen van de door de overheid gecontroleerde sneltestkits voldoet aan de betrouwbaarheidsnormen, zei het ministerie van Volksgezondheid, en het informeren van een patiënt dat ze de antistoffen hebben, kan de wereldwijde gezondheidscrisis verergeren, omdat het nog steeds onduidelijk is of iemand Covid al dan niet kan krijgen. 19 meer dan eens.

De snelle zelftests zouden een snel resultaat moeten opleveren bij het controleren van iemands bloed op antilichamen. Het is één vorm van serologische test op de markt, in tegenstelling tot polymerasekettingreactietests (PCR), waarbij slijmmonsters van de patiënt worden afgenomen met een wattenstaafje om te bepalen of de patiënt een actieve Covid-19-infectie heeft.

“Ik wil benadrukken dat de verkoop van dergelijke corona-sneltesten aan consumenten voor thuisgebruik niet is toegestaan”, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vorige week in een update aan het parlement. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugdzorg (IGJ), de instantie die toezicht houdt op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg in Nederland, zullen aanbieders van snelle zelftesten in Nederland onder de loep worden genomen.

“We monitoren testen en degenen die het aanbieden. We hebben een bericht op onze website waarin staat dat zelftesten verboden is. Als we op de hoogte worden gebracht van een bedrijf dat onbetrouwbare tests verkoopt, gaan we ze onderzoeken”, aldus een IGJ-woordvoerder vertelde NL Times vorige week. ‘Ik kan niet zeggen welke of hoeveel bedrijven [are under investigation] aangezien dat van dag tot dag verschilt. Vandaag is het misschien 9 en dan morgen misschien 15. “

De onderzoeken zijn bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat overzee de IGJ is. “De IGJ houdt actief toezicht op testaanbieders en handhaaft deze indien nodig. Ze werken samen met [tax office inspectorate] FIOD en het Openbaar Ministerie “om dit te bereiken, vertelde het ministerie aan NL Times.

Het biotechnologiebedrijf Inzek uit Apeldoorn had woensdag meer dan 1,5 miljoen onbetrouwbare snelle Covid-19-tests verkocht. Volgens een rapport in Trouw bracht het bedrijf de in China geproduceerde artikelen op de markt als zijnde van Nederlandse makelij. Inzet ontkende dat hun tests onbetrouwbaar zijn.

Het RIVM wees er echter op dat geen van de 16 snelle zelftests de in Nederland vereiste drempel voor nauwkeurigheid heeft bereikt. “We hebben allerlei soorten tests bekeken en wat we zien is dat geen van die tests geschikt is. Meestal zijn het serologische tests. Deze tests zijn niet geschikt voor diagnostiek op individueel niveau”, legt een woordvoerder van het RIVM uit aan NL Times .

Afgezien daarvan zei minister De Jonge dat het team dat de regering adviseert over serologische tests ook wil voorkomen dat mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen. “Het is momenteel niet bekend wat het verband is tussen het hebben van antilichamen na infectie en de mate en duur van (volledige) bescherming tegen herinfectie”, zei hij in zijn update aan het Parlement.

Hij zei dat het “gevaarlijk” kan zijn voor de geteste persoon, en voor de samenleving als geheel, om te suggereren dat ze de sociale afstandsregels kunnen overtreden als hun test een positief resultaat oplevert.

‘De vraag is waarom zou je dat willen weten?’ vroeg de RIVM-woordvoerder retorisch. “Als je gezondheidsklachten hebt, moet je nog steeds thuisblijven; bovendien is de belangrijkste test de PCR en dat moet in een gespecialiseerd laboratorium,” zei de woordvoerder, verwijzend naar de slijmzwabbeltest die wordt gebruikt om te bepalen of iemand heeft een actieve infectie.

Het RIVM raadt vooralsnog aan om mensen uit de buurt te houden van snelle zelftesten en hun gezondheidsklachten telefonisch te blijven melden bij hun huisarts. De regering heeft gezegd de beschikbaarheid van PCR-tests verder uit te breiden, zodat meer mensen met symptomen kunnen worden getest op Covid-19.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws