0.6 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

De steenkoolstroom kan drastisch worden verlaagd, omdat Nederlanders ondanks pandemie klimaatactie willen

- Advertisement -


Met berichtgeving door Janene Pieters.

Drie van de vijf overgebleven kolencentrales in Nederland zien hun productieschaal drastisch teruglopen of sluiten hun installaties helemaal om de uitstoot van broeikasgassen in het land terug te dringen. Het kabinet stemde vrijdag in met de maatregel, zo meldden geheime bronnen bijna een week later aan de NOS.

Dit komt nadat de Hoge Raad in december vorig jaar oordeelde dat de uitstoot in Nederland met minimaal 25 procent moet worden verlaagd ten opzichte van 1990, waarbij de rechtbank de situatie bestempelt als een ‘mensenrechtenkwestie’. Uit onderzoek van CE Delft is gebleken dat het sluiten van twee kolencentrales naast een eind vorig jaar gesloten Amsterdamse faciliteit de uitstoot tot circa 760 miljoen euro kan terugbrengen tot het verplichte niveau.

Uit satellietonderzoeken van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) blijkt dat de uitstoot van kooldioxide en stikstofdioxide al aanzienlijk is afgenomen als gevolg van de stilstand waarnaar het land is gebracht als gevolg van de coronavirus pandemie. Een dergelijke emissiedaling is waarschijnlijk tijdelijk als de klimaatveranderingswetgeving en milieubescherming niet worden aangenomen voordat de coronaviruspandemie eindigt.

Het lot van de drie fabrieken in de Eemshaven en op de Maasvlakte wordt bepaald in overleg tussen eigenaren Riverstone Holdings en RWE en leden van het kabinet. De uiteindelijke beslissing zal rusten op basis van de verwachte kosten van de onderneming, een rapport van de NOS bevestigt.

De meeste Nederlanders zijn het erover eens dat het coronavirus de strijd tegen klimaatverandering niet mag verminderen: poll

Ondanks de Covid-19-crisis willen de meeste inwoners van Nederland dat de regering blijft vechten tegen klimaatverandering, zo blijkt uit een enquête onder 2.342 mensen van I&O Research vorige week. Inwoners van Nederland maken zich nu meer zorgen over klimaatverandering dan voordat het coronavirus naar het land kwam, meldt ANP.

Vrijdag kondigde de regering aan dat zij voorlopig geen maatregelen meer zal nemen om de CO2-uitstoot te verminderen, onder vermelding van het coronavirus als reden. Maar 77 procent van de Nederlanders is het niet eens met deze beslissing. Ze willen dat de regering de strijd tegen de klimaatverandering net zo veel, meer of veel meer doet als vóór de crisis.

Ondanks de vergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, namen de zorgen over het klimaat toe. In februari zei 65 procent van de respondenten dat ze zich zorgen maakten over klimaatverandering. In maart is dat gestegen naar 77 procent.

Milieuorganisatie Milieudefensie noemde het ‘bemoedigend dat zoveel mensen het klimaat onder deze moeilijke omstandigheden niet zijn vergeten’. Directeur Donald Pols vertelde ANP dat het voor de regering een ‘slecht idee’ is om te stoppen met werken aan klimaatbesparende maatregelen. Hij vindt dat de regering het klimaat na de corona-crisis voorop moet stellen in het economisch herstel. “Economische steun moet bestaan ​​uit investeringen die goed zijn voor mens en milieu. Laten we het pakket economisch herstel duurzaam organiseren en zo beide crises tegelijk aanpakken.”

Het coronavirus zorgt voor lagere emissies, omdat er weinig verkeer op de wegen is en de industrie langzamer draait dan normaal. Het RIVM heeft onlangs berekend dat als de beperkingen om Covid-19 te beteugelen ongeveer 10 weken van kracht blijven, de CO2-uitstoot met 3 tot 6 megaton zal afnemen. Dat is tussen de 1,5 en 3 procent van de totale Nederlandse uitstoot.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws