-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Defensie verbiedt fitness-apps voor soldaten na het lekken van persoonlijke informatie

- Advertisement -


Defensie maakte het tijdelijk onmogelijk om sport- en fitness-apps op Defensietelefoons te installeren, vertelde minister van Defensie Ank Bijleveld zondag aan het parlement, nadat bekend was geworden dat persoonsgegevens eenvoudig te verkrijgen zijn via de Polar fitness-app, meldt ANP.

“Privégegevens van militairen, burgerpersoneel en met name inlichtingendiensten staan ​​op straat, in binnen- en buitenland”, aldus Bijleveld. ‘Het ministerie herinnerde het personeel herhaaldelijk aan de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps.’

Nieuwe technologieën moeten volgens Bijleveld continu worden beoordeeld op risico’s. “Het delen van informatie maakt deel uit van de huidige samenleving. Voorkomen moet worden dat dit risico’s met zich meebrengt voor soldaten, hun families en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale toetsing zijn essentieel om ervoor te zorgen dat deze risico’s worden verminderd.”

Vrijdag maakten De Correspondent en Bellingcat bekend dat de persoonlijke gegevens van Polar-gebruikers voor iedereen zichtbaar waren. Het ging volgens de onderzoekers onder meer om namen, trainingslocaties en huisadressen van militairen en medewerkers van de geheime dienst.

Er werden ongeveer 208 gevoelige locaties en 6.460 mensen met 69 nationaliteiten geïdentificeerd. In een steekproef van een paar honderd soldaten en medewerkers van de geheime dienst was binnen enkele minuten 90 procent van de identiteit en het huisadres te vinden. Zo noemen de twee organisaties vier Nederlandse soldaten die joggen op een basis in Irak, Amerikaanse soldaten die joggen in Guantanamo Bay en een Russische track jogging zowel op het hoofdkantoor van de Russische geheime dienst in Moskou als in Irak, Pakistan en Afghanistan.

Volgens de onderzoekers hebben apps als Runkeeper, Endomondo en Strava hetzelfde probleem. Met deze apps is het ophalen van persoonsgegevens moeilijker, maar nog steeds mogelijk.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws