-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Diepste recessie in 100 jaar voor Nederlandse economie; beter af dan andere EU-landen

- Advertisement -


Ondanks de ondersteuningspakketten voor het coronavirus, staat de Nederlandse economie voor de grootste dip in honderd jaar, aldus economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met bijna 6 procent, maar voegt eraan toe dat Nederland beter af is dan veel andere Europese landen, meldt de NOS.

De ergste schok voor de economie zit al achter Nederland. Dit gebeurde in het tweede kwartaal, toen allerlei sectoren moesten sluiten. De Rabobank verwacht tussen maart en begin juni een krimp van de economie met 8 procent. Vooral de horeca is hard getroffen. ‘Restaurants en cafés mogen weer opengaan, waardoor de horeca enigszins uit het diepe dal van het tweede kwartaal trekt’, zei Ester Barendregt van Rabobank tegen de NOS. “Maar voor het hele jaar blijft er een krimp van 41 procent over voor deze sector.”

Andere sectoren wachten nog steeds op hun zwaarste periode. “Zo zal waarschijnlijk de grootste klap voor de industrie in het derde kwartaal komen”, zei Barendregt. “De bouw is dit jaar zeer sterk begonnen, maar zal nu ook worden vertraagd door de corona-crisis en de langdurige stikstofproblemen.” Net als de sector zelf verwacht de bank dat de krimp in de bouw doorzet tot 2021.

De werkloosheid blijft stijgen. Begin dit jaar waren 284 duizend Nederlanders werkloos, een werkloosheidspercentage van 3 procent. De Rabobank verwacht dat dit eind dit jaar zal stijgen tot 7 procent. De komende maanden zitten steeds meer zelfstandigen en freelancers zonder werk. Er zullen ook meer reorganisaties en faillissementen plaatsvinden, waardoor werknemers met een vast contract hun baan verliezen.

Bedrijven worden ook geconfronteerd met consumenten die minder te besteden hebben. De vooruitzichten voor de export verslechterden. En ook veel van de belangrijkste handelspartners van Nederland werden zwaar getroffen door de pandemie. Nederlandse bedrijven exporteren dit jaar dus 7,2 procent minder goederen en diensten, aldus Rabobank.

‘De corona-crisis is een enorme klap voor de Nederlandse economie’, zei Barendregt tegen de NOS. “Desalniettemin zijn de Nederlandse verwachtingen dit jaar nog relatief gematigd als je kijkt naar andere landen in de eurozone.” Door de ‘intelligente lockdown’ van Nederland hoefden niet alle sectoren te sluiten en was de Nederlandse economie in goede staat toen de pandemie uitbrak. Combineer dat met een hoge mate van digitalisering in Nederland en de eerste klappen van het coronavirus werden door Nederland gemakkelijker opgevangen dan andere EU-landen, aldus de bank. De Rabobank verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar weer gaat groeien, met 2,9 procent.

Andere landen die een strikter beleid hebben geïmplementeerd, zoals Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, zullen hun economie dit jaar waarschijnlijk met meer dan 10 procent zien krimpen, aldus de bank. Maar hun economische groei trekt volgend jaar sneller aan, waarbij de Rabobank in de bovengenoemde drie landen groeicijfers van 7 tot 8 procent verwacht. ‘Dit is deels een logisch gevolg van de minder diepe val aan het begin van de corona-crisis. Maar ook omdat Nederland relatief kwetsbaar is voor een dalende vraag vanuit het buitenland.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws